Departure 2023

Elva nya föreställningar av och med studenter som går tredje och sista året på mimskådespeleri. Festivalen Departure äger rum 7-14 oktober på SKH.

7-14 oktober är det äntligen dags för Departure igen! I år bjuder sistaårsstudenterna i Mimskådespeleri på elva nya och egenskapade uppsättningar.

Som alltid under Departure är den tematiska bredden stor, liksom valen av gestaltningsformer. Någon föreställning är helt i rörelse, andra blandar rörelse med text. Föreställningarna är korta nog att vara realiserbara och samtidigt tillräckligt omfattande för att nå djupt in i den mänskliga själens många vrår.

Alla föreställningar spelar varje dag och är cirka 40 minuter långa. Ni väljer själva vilka och hur många ni vill se. 

Biljetterna kostar inget, men vi rekommenderar att du förbokar för att vara säker på att få en plats. 

Föreställningar

Marionetten av och med Anna-Jackelin Thell 

Hur stavar man dyslexi? av och med Andrea Falk

Att beundra en fjolla av och med Björn Sahlin

[UNTITLED DEPARTURE] av och med Fabian Lexner

Bridesmaids 2.0 - en kärlekshistoria av och med Hanna Elffors Elfström

En stor liten idé med Gloria Manzeyi

Symbios av och med Hedda Paulsen och Mia Helenelund

Tillbaka till naturen av och med Linnea Sidén Rosberg

Här talar vi med SMÅ bokstäver av och med Louise Norlin

Tunn is av och med Rebecca Gorwat

Camille av och med Zoe Franzén Lakides

Klassen Mimskådespeleri 2021-2024

Klassbild_FotoIsakStockas.jpg

Från vänster: Louise Norlin, Andrea Falk, Mia Helenelund, Anna-Jackelin Thell, Björn Sahlin, Hedda Paulsen, Hanna Elffors Elfström, Zoe Franzén Lakides, Linnea Sidén Rosberg, Gloria Manzeyi, Rebecca Gorwat och Fabian Lexner.

Foto: Isak Stockås

Departure - det egna projektet

Under tredje och sista året på kandidatprogrammet Mimskådespeleri skapar de tolv studenterna sina egna föreställningar som de kommer spela för oss under Departurefestivalen 7-14 oktober. 

Departure, eller Det egna projektet som kursen egentligen heter, är den del i mimskådespelarutbildningen på SKH, där studenterna själva har hela initiativet.

Tanken är att studenterna utifrån sina egna idéer och visioner skall välja både material och form för gestaltning. Den uppgift som vi handledare, lärare och teknisk personal har, är att hjälpa studenterna genom att stötta och utmana dem i deras förberedande tankeprocesser och i gestaltningsarbetet – så att den färdiga föreställningen kommer så nära studenternas visioner som möjligt. Resultatet visas under Departurefestivalen.

Vi vill värna tanken om mimskådespelaren som medvetet gestaltar mänskliga skeenden med sin kropp. Mimskådespeleri är en kollektiv konstform, både genom att verka med övrig ensemble och team och, under själva föreställningarna, tillsammans med publiken.

Samtidigt är det så att när studenterna undersöker den monologiska formen blir många av mimskådespeleriets utmaningar väldigt tydliga, både på ett praktiskt och på ett existentiellt plan. Vem är jag som mimskådespelare? Det krävs ett stort mod att ställa sig på en scen med något du själv är upphovsperson till. Vi har väldigt modiga studenter!

Som alltid under Departure är den tematiska bredden stor, liksom valen av gestaltningsformer. Föreställningarna är korta nog att vara realiserbara och samtidigt tillräckligt omfattande för att nå djupt in den mänskliga själens många vrår

Välkomna!

Handledare och stödjande lärare

Produktion

Kandidatprogrammet Mimskådespeleri

Utbildningen i mimskådespeleri på SKH är för dig som vill arbeta med rörelsebaserad scenkonst på professionell nivå. Tidigare studenter har efter sin kandidatexamen etablerat sig som mimskådespelare, regissörer och koreografer samt som animatörer, dockspelare och motion capture-skådespelare. De är verksamma på scenkonstinstitutioner och i fria grupper och skapar egna projekt och kompanier. Genom sitt konstnärliga förhållningssätt har de expanderat gränserna för var och hur mimskådespeleri och rörelsebaserad scenkonst kan presenteras.

Mer om kandidatprogrammet Mimskådespeleri 

Följ studenterna och utbildningen på Instagram!

Departure-historia

Departure hölls första gången 2004 och vi har genom åren bjudit in skolklasser, scenkonstbranschen och andra teaterintresserade till oss för att se och möta framtidens skådespelare och mimskådespelare i sina egna föreställningar. 

Festivalen är en redovisning av kursen Det egna projektet under sista året på kandidatprogrammen Mimskådespeleri och Skådespeleri. Studentens uppgift är att skapa en egen föreställning, där hen själv ansvarar för uppsättningens helhet. 

Utgångspunkten för arbetet kan vara en bild, en rörelseidé, ett musikstycke, en text, ett personligt minne eller något annat.

Flera av föreställningarna har fått leva vidare efter utbildningen och alumnerna har spelat dem på scener runt om i Sverige

Information

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se