Filmskådespeleri II - fristående kurs
Information
Ansök

Filmskådespeleri II - fristående kurs

Är det en annan sorts skådespeleri framför en kamera än på exempelvis en scen? Hur stort kan jag spela – hur litet kan jag spela? Hur påverkas mitt skådespeleri genom att ibland ställa mig bakom kameran?

Filmskådespeleri II är en fortsättning på den fristående kursen "Filmskådespeleri" och vänder sig till dig som är yrkesverksam skådespelare och som har gått den tidigare kursen. Här vill du ytterligare fördjupa din kunskap och erfarenhet inom filmskådespeleri och filmskapande.

Den här kursen ger dig möjlighet att undersöka hur ditt skådespeleri kan utvecklas genom att vara delaktig i processerna kring idéutveckling, manusskrivande, regi och produktion av kortfilmsprojekt. Genom att skapa en ensemble av skådespelare med grundläggande kunskap om praktiskt filmskapande både framför och bakom kameran, avser kursen att ge dig som skådespelare ökat inflytande över dina konstnärliga uttryck och din professionella karriär.

De praktiska momenten varvas med föreläsningar om filmskapande och workshoppar i skådespeleri och manusskrivande.

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen ges på helfart under en termin, varav tre dagar i veckan består av undervisning (tisdag, onsdag, torsdag) och två dagar av självstudier och förberedelser (måndag och fredag).

  Kursansvarig lärare är Matthew Allen, filmmakare, manusförfattare, regissör, skådespelare, acting coach och lektor i scenisk gestaltning vid Stockholms konstnärliga högskola. Matthew Allen har även undervisat och arbetat med filmprojekt i länder som Storbritannien, Filippinerna, Thailand, Vietnam, Brasilien och USA.

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå.

  Särskild behörighet:

  • Filmskådespeleri 30 hp, eller motsvarande
  • 180 högskolepoäng inom huvudområdet Scen och media, eller motsvarande
  • Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 5

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Utöver den behörighet som krävs för utbildningen är det värdefullt om du har erfarenhet av att ha arbetat professionellt med filmskådespeleri för att kunna tillämpa och fördjupa dina kunskaper under kursen.

  Kursen kommer att bygga på ensemblearbete, så din erfarenhet av och förmåga att arbeta i en ensemble utifrån olika kompetenser, är avgörande.

 • Så här söker du

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Du ansöker till kursen i två steg

  1. Anmäl dig till kursen på antagning.se                    
  Sista ansökningsdag: 17 april 2023
  OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning.

  Styrk din behörighet till antagning.se
  Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se. Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp styrkande dokumentation. Det gör du på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar.
  Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 2 maj 2023.

  2. Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner nedan).
  Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 17 april 2023.

   

  Viktiga datum för din ansökan

  Sista ansökningsdag: 17 april 2023
  OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning!

  - Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 
  2 maj 2023 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).

  Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se den 12 juli 2023.

  Sista svarsdag: 21 juli 2023.

   

  Instruktioner för arbetsprov

  Du behöver ladda upp följande arbetsprover via Varbi för att delta i urvalet för den här kursen. Det går bra att spela in dina filmer med en mobilkamera. Använd något av följande format: mov, mp4 eller avi. Max filstorlek: 150 MB. För information om hur du komprimerar din film, se här.

  1. Filminspelning där du svarar på följande tre frågor - högst 4 minuter

  • Hur relaterar kursens tema till din konstnärliga verksamhet/erfarenhet?
  • Vad i ditt eget hantverk vill du utveckla/fördjupa/reflektera över?
  • Vilka mål hoppas du uppnå i slutet av kursen?
    

  2. Ett arbetsprov i form av filmklipp/showreel - högst 5 minuter
  Ladda upp en film med tidigare arbete, välj material som representerar dig som skådespelare. Om du inte har en showreel som visar dina tidigare erfarenheter går det bra att spela in två scener som du väljer själv. Ladda inte upp klipp från teaterföreställningar.
   

  3. CV över din konstnärliga verksamhet och erfarenhet
  Här redovisar du erfarenheter från utbildning, yrkesliv och annat du anser relevant för kursen. Använd pdf.
   

  Gör så här för att ladda upp dina arbetsprov via Varbi

  1. Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
  2. Fyll i din personliga information.
  3. Obs! Fyll i ditt anmälningsnummer från antagning.se
  4. Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
  5. Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. CV_förnamn_efternamn
    

  Bekräftelse på att du har lämnat in ditt arbetsprov via Varbi

  När du har skickat in ditt arbetsprov får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för arbetsprovssystemet Varbi:

  • E-post: support@varbi.com
  • Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30).

   

 • Efter sista ansökningsdag

  Om det finns fler behöriga sökande än antalet tillgängliga platser så gör högskolan ett urval. Urvalet baseras på det inskickade material som högskolan efterfrågar. Prov och intervjuer kan förekomma.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgiften för kursen är 270 000 SEK.

  Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.

Relaterat

Liknande utbildningar