Doktorandprojekt

”Filmljud till en animerad spöksonat” av Nils Claesson

Nils Claessons anslagsfinansierade doktorandprojekt ”Filmljud till en animerad spöksonat” handlar om att undersöka de specifika förutsättningarna för att skapa soundtrack för tecknad film. Resultatet ska bli filmljudet till En animerad spöksonat i fabelform. Nils är doktorand i film och media.

Nils Claesson står för regi och bilder i det anslagsfinansierade projektet ”Filmljud och animatic för animerad film”. Projektet pågår under 2012-2013 och är en del av Nils Claessons doktorandarbete vid StDH.

- Pjäsen är ospelbar på film. För att anpassa Spöksonaten till animation har texten vänts ut och in och sedan har jag och dramaturgen Dmitri Plax klippt lufthål i den, säger Nils Claesson.

Resultatet ska bli filmljudet till en En animerad spöksonat i fabelform. Det handlar om att undersöka de specifika förutsättningarna för att skapa soundtrack för tecknad film.

Anna Pettersson gör rösten. Hennes forskning i Fröken Julie sammanförs med forskning i gestaltningsprocesser i animerad film. I filmen är alla karaktärer djur utom studenten och fröken.

Dror Feiler står för musik. Frida Englund för ljuddesign och dramaturg är Dmitri Plax.

Två snabba skisser från Nils Claessons projekt:

_0006kokerska.jpg_0006Middag_1.JPG

Bild 1: Kokerskan som kokar näringen ur all mat. 
Bild 2: En spöklik middag.