Information

Elsa har möjlighet att få Sveriges främsta och bredaste designutmärkelse!

2023-04-14

SKH är stolta över att Elsa har blivit nominerad till en av Sveriges främsta och bredaste designutmärkelser: Design S – Swedish Design Awards. Bakom designen står Benedetta Crippa (Studio Benedetta Crippa) som utvecklat kalkylatorn tillsammans med upphovsperson och projektledare Lina Persson, doktorand och forskare på SKH.

Design S väljer ut tre projekt i kategorin ”Digitala produkter och tjänster” vartannat år. Elsa är en av tre nominerade och tävlar mot de stora mångmiljonföretagen Kivra och EY Doberman. Designern Benedetta Crippa har i nära samarbete med Lina Persson utvecklat kalkylatorn Elsa till den användarvänliga webbapplikationen den är idag. Vi har träffat Benedetta som har lett designen av plattformen, allt från skisser till online-distribution och kommunikation.

Hur känns det att ha möjlighet att vinna Sveriges största och mest omfattande designpris?

– Det känns viktigt att juryn beslutade att lyfta fram ett projekt där konstnärlig forskning och designkompetens möts med syfte att bidra till en mer rättvis värld. Konstnärlig forskning får sällan denna typ av uppmärksamhet eftersom det fortfarande är ovanligt att forskare eller offentliga institutioner investerar i design och kommunikation. Vårt främsta mål med Elsa var att göra Lina Perssons och hennes kollegors arbete tillgängligt för så många som möjligt och visa att det inte finns någon större synergi än den mellan konst och design, svarar Benedetta.

Hur har designprocessen sett ut för Elsa?

– Vi har varit ett team på fyra kvinnor som arbetat hårt tillsammans: Lina Persson som projektledare och som också säkrade finansieringen av online-kalkylatorn, jag själv som konstnärlig ledare och formgivare, Ilaria Roglieri som webbutvecklare och Lena Kempe som rådgivare genom hela processen. Jag och Lina samarbetade redan tidigare kring den visuella identiteten för hennes forskningsarbete. Vi diskuterade hennes ursprungliga kalkylator i Excel och jag föreslog att den skulle tas upp till nästa nivå; till en onlineapplikation med öppen tillgång. Denna typ av projekt kan lätt överväldigas av många intressenter, liksom av stora och kostsamma (vanligtvis mansdominerade) team – men i vårt fall höll vi Elsa litet och smidigt. Öppenhjärtig feedback och förtroende stod i centrum för hela arbetsprocessen. Hållbarhetskalkylatorer brukar ju inte heller glänsa när det kommer till design eftersom processen oftast leds av ett team av vetenskapsspecialister. I Elsas fall fick vi stort förtroende av Lina gällande att låta designen stå i centrum för den upplevelse som kalkylatorn skulle skapa – vilket gör uppskattningen av koldioxidutsläpp till en rolig och utforskande process. Det är fantastiskt att se hur en offentlig institutions arbete, konstnärliga forskning och design kan lyftas upp till denna nivå. Vi hoppas att Elsa kommer att nå långt och brett!

Utmärkelsen drivs av Svensk Form och riktar sig till professionella designer, formgivare, arkitekter, enskilda utövare, producenter och företag som arbetar med design och form i bred bemärkelse. Årets vinnare presenteras och firas med prisutdelning i kulturhuset Väven i Umeå den 31 maj, under examensveckan för Designhögskolan vid Umeå universitet.


Fler nyheter om Elsa:

Elsa – en klimatkalkylator som ska förändra filmbranschen

Elsa är online!

Videoreportage: Klimatkalkylatorn Elsa släpps för filmbranchen