Streetevent@skh

Välkommen till en heldagskonferens som fokuserar på streetdansstilar och undervisning samt om Kulturskolans verksamhet.
Illustration: Kasyanov-creation/iStockPhoto

Kom och träffa våra inbjudna föreläsare, dansare och pedagoger som under denna heldag kommer lyfta olika perspektiv och förhållningssätt till streetstilars lärande och konstnärliga utforskande.

Värd för dagen är Shirley Harthey Ubilla, adjunkt i dans med inriktning streetdans.
Evenemanget arrangeras av SKH Danspedagogik i samarbete med Kulturskoleklivet.

Anmälan är nu stängd, men det finns möjlighet för sen anmälan genom att mejla shirley.hartheyubilla@uniarts.se.


Program

Kl. 10.00–10.15 Välkommen!

Shirley Harthey Ubilla, adjunkt i streetdans vid SKH, hälsar alla välkomna och informerar om dagen.

Kl. 10.15–11.30 Föreläsning (på engelska)

Thomas-Talawa-Prestø_300x300.jpgThomas Talawa Prestø – "Don’t Drink Bush Tea for Somebody Elses Fever, African Diaspora Deep culture before commodification. Hip Hop as a language."
Thomas Talawa Prestø är dansare, koreograf och konstnärlig ledare för Tabanka Dance Ensemble. Thomas är en mycket uppskattad föreläsare och har skapat en teknik för kroppsrörelser som har sina rötter i den traditionella afrikanska och karibiska rörelseestetiken, men som ändå är relevant här och nu.

Kl.11.30–12.00 Paus

Kl.12.00–13.30 Workshoppar i dans och dansdidaktik/Föreläsning & samtal/Filmvisning

Workshoppar i dans
Melinda-Jacobsson_Foto_Ali-Jehad_300x300.jpgBreaking med Melinda "a.k.a Messy Mel" Jacobsson, dansare, lärare, arrangör mm. Här blir det freestyleövningar för att komma närmare sitt eget uttryck i en trygg miljö där vi utforskar fokus, andning och försvarsmekanismer. Golvarbete med tekniker som underlättar explosivitet, snabbhet och flöde oavsett vilken dansstil som ligger en närmast om hjärtat. Vi kommer närma oss olika delar i breakingen, toprocks, footworks och en del spin-tekniker som ett verktyg för undervisning. 
Melinda a.k.a Messy Mel är en aktiv breakare, domare, lärare och arrangör sen 2007 i Sverige och Europa. Hon representerar breakinggruppen Skyhigh Rockers. Mellan 2006-2009 studerade hon dans på heltid på olika skolor i Sverige och under den sista utbildningen bestämde hon sig för att fokusera helhjärtat på breaking men contemporary och vissa folkdanser har påverkat hennes uttryck och utforskande i stor utsträckning. 2015 startade hon den nationella föreningen Bgirl Swe för nätverksskapande och samordning för kvinnor och icke-binära inom den svenska breakingscenen. Föreningen jobbar samt för att lyfta och driva olika frågor i olika forum såsom paneler, utställningar, events och poddar. Just nu samordnar hon dansaktiviteter på Malmös 19 fritidsgårdar och arbetar parallellt som frilansande dansare.
(Foto: Ali Jehad)


Adrian-Cruz_300x300.jpgVogue med Adrian Cruz, artist, dansare, danslärare mm. Under hans workshop kommer vi jobba med ”the five elements” som finns inom Vogue Femme. Målet är att känna sig trygg i sin egen feminina sida och kunna ha kul med de fem olika elementen. Alla är välkomna oavsett nivå.
Adrian Cruz är en mångsidig dansare med fokus på Vogue Femme och Modern & nutida dans. Han har studerat på både Åsa Folkhögskola samt Dans och Cirkushögskolan. Idag är han ett välkänt namn inom Ballroomscenen och tävlar aktivt runtom i världen. Han har turnerat med den moderna föreställningen ”Soil” samt medverkar i Vogue-föreställningen ”Werk”. Han har även jobbat som danslärare och bakgrundsdansare.

Workshoppar i dansdidaktik
Lovisa-Owén_300x300.jpgStreet för barn och unga (4-6 år) med Lovisa Owén, danspedagog i streetdance för barn och unga. En workshop för dig som vill undervisa, eller redan undervisar, streetdance för barn. Vi går igenom olika metoder för hur vi kan lära ut det för barn och nybörjare. Vi kommer att testa olika övningar för att lära ut bl.a. teknik, rytm och steg inom de olika stilarna house, hiphop, locking, popping och breaking.
Lovisa Owén är uppväxt i Åre kommun, började dansa vid 15 års ålder och har utbildat mig inom dans på gymnasiet, gått danshandledarutbildning på Kristinehamns folkhögskola och tagit en kandidatexamen i danspedagogik vid Dans och cirkushögskolan. Hon har jobbat på flertalet dansskolor i Stockholm bl.a. Balettakademien, Kungliga Svenska Balettskolan och Danscenter Fryshuset. Nu bor hon i Åre igen och arbetar som danslärare på Åre Kulturskola.

Alvaro-Cabezas_300x300.jpgOlika målgrupper med Alvaro Cabezas, danspedagog vid Kulturskolan Stockholm (Enskede-Årsta-Vantör). På workshopen kommer du få testa olika övningar, metoder och grundsteg som Alvaro använder sig av i sin undervisning. Vi utgår från Hiphop som dansstil där han kommer berätta om hur/vad han lär ut till elever i respektive åldrar 8-22 år. Denna workshop vänder sig till personer som undervisar eller intresserar sig för att undervisa inom Kulturskolan eller andra platser.
Alvaro Cabezas, även kallad ”Yuniko”, är en Stockholmsbaserad danspedagog, artist och musikproducent. Med 10 års erfarenhet inom dansyrket har Alvaro undervisat på bl.a Balettakademien, diverse statliga projekt, Kulturama, House of shapes och Kulturskolan Stockholm inom dansstilen Hiphop.

Föreläsning/Samtal/Diskussion
Anna-Karin-Åberg_300x300.jpgAnna-Karin Åberg – "Streetdanskultur genom Kulturskolan som plattform". En föreläsning om hur vi använder hiphopkulturen på Kulturskolan, hur vi samverkar inom kommunen och vilka hinder som uppstår. Workshop i hur vi utvecklar hiphopen inom kulturskolan. Hur kan vi nå flera?
Anna-Karin Åberg har jobbat som verksamhetsansvarig och danslärare på Sundbybergs Kulturskola sedan 2018. Hon är utbildad på Dans och Cirkushögskolans kandidatprogram i danspedagogik med inriktning street. Hon har undervisat och varit verksam inom hiphop-scenen, mestadels inom breaking och house.

Filmvisning + samtal
On-the-beat_300x300.jpg"On the beat – From the street to a Star" + 30 min samtal med Joachim Hövel, en av grundarna av Streetstar, Carl Eneroth, filmskaparen och Shirley Harthey Ubilla
Dokumentärfilmen "On the beat..." är ett livligt, intimt och uppriktigt porträtt av Stockholms streetdance-scen, där tävlande förbereder sig – och andra – för att vinna Streetstar, den skandinaviska kvaltävlingen till Juste Debout, hiphop-VM i Paris.

Kl. 13.30–14.30 Lunch på egen hand

Kl. 14.30–16.00 Dansworkshoppar/Föreläsning & samtal

Dansworkshoppar
Afra-Hosseini-Khaladjahi_300x300.jpgHouse med Afra Hosseini Khaladjahi. En workshop i house kombinerad med möjlighet för diskussion kring streetdansens närvaro i kulturskolesammanhang.
Afra Hosseini Khaladjahi är aktiv inom streetdansscenen som dansare, koreograf, danspedagog och som arrangör av battles och jams. Hon har tidigare arbetat på Botkyrka kulturskola och initierat och varit projektledare för eventet Battle of Botkyrka. Numera undervisar hon på Åsa folkhögskola.

Omar-Velasquez-Rojas_300x300.jpgHiphop med Omar Velasquez Rojas: På min workshop kommer jag fokusera på det minimalistiska och simpla i freestyle. Connecta med känslan till musiken och inte så mycket fokus på steg.
Omar Velasquez Rojas började dansa i unga år på Danscenter i Stockholm. På gymnasiet gick han danslinjen på Fryshusets gymnasium och därefter vidareutbildade han sig på Åsa folkhögskola. Han är även en del av kollektivet Organiserat Kaos. Hans huvudfokus ligger på freestyle där han spenderat flera år på att utveckla sitt uttryck i olika battles.

Workshop om dansdidaktik
Street för barn och unga (4–6 år) med Lovisa Owén, danspedagog i streetdance vid Åre Kulturskola

Föreläsning/Samtal/Diskussion
Kiri-Luyirika_300x300.jpgKiri "Mr 1ne-One" Luyirika – "Öppna träningar & Each one Teach one" – i samtal med Shirley Harthey Ubilla om Each One Teach One som koncept och hur lärande tar form under öppna träningar. Med The Dancespot som utgångspunkt kommer de prata om hur tillgänglighet skapas när en bjuder in till den formen av utforskande/lärande.
Kiri ”Mr 1ne-One” Luyirika är artist i form av freestyledansare med fokus på Locking och Hiphop, MC samt skådespelare. Jobbar på the Dancespot i Kulturhuset Stadsteatern som danscoach och aktiv medlem i den svenska streetdansscenen.

Viktor-Fröjd_Foto_Rebecca-Gustavsson_300x300.jpgViktor Fröjd  "Presentation om Malmö Dance week och Hip Hop Weekend". Som konstnärlig ledare för Malmö Dance Week, Nordens största streetdance-festival är ambitionen att skapa en plattform som skapar möten mellan professionella, amatörer, unga som gamla, lokalt, nationellt och internationellt. Fokus ligger även i att använda existerande och skapa ny infrastruktur mellan institution, föreningsliv och näringsliv i Malmö. Under denna vecka ligger fokus på street.
Viktor Fröjd har varit verksam i streetdancefältet i över 15 år genom att både delta i och arrangera jams och battles, koreografera, dansa och undervisa. Vunnit ett flertal battles, t.ex Open Style Crew Battle 2019, Köpenhamn, Hip Hop Weekend House 2015, Kalmar, United Dancers of Europe 2015, Kanarieöarna och Urban Moves 2012, Oslo. De senaste 10 åren har han koreograferat och turnerat ett flertal verk, både egenproducerat och beställningsverk. Den konstnärliga inriktningen har de senaste åren kretsat kring ärlighet, improvisation och den sociala aspekten av dansupplevelsen. Verk i urval är Festen (2021), Tillvaron (2020), Var dag (2017), Ett slags Mellan (2015) och Tugg (2014). Han har medverkat som dansare i ett flertal verk, bl.a Solitud av Anna Öbergs (2019), Iceolo (2018) av Brian Madika, Sandbox (2016) av Lucas Carlsson. Viktor är utbildad vid Åsa folkhögskola streetdance fivestyles och har gått kandidatprogrogrammet i danspedagogik Street på Dans och Cirkushögskolan.
(Foto: Rebecca Gustavsson)

Kl. 16.00–16.15 Paus

Kl. 16.15–17.15 Föreläsning (på svenska)

Andrea-Dankic_300x300.jpgAndrea Dankić – ”Då kanske man inte ska rappa att man är vit och tycker att det är jobbigt – om begränsningar och möjligheter i hiphopmusikande". Föreläsningen handlar om vilka erfarenheter som ges erkännande genom, och i, hiphop som ett kreativt, socialt och kulturellt sammanhang samt hur denna process kan gå till.
Andrea Dankić är fil.dr i etnologi och verksam som lärare och forskare vid Umeå universitet. Hennes forskning rör frågor om kreativitet, kunskap och makt. Doktorsavhandlingen Att göra hiphop: en studie av musikpraktiker och sociala positioner (2019) i etnologi vid Stockholms universitet, fokuserade på skapandeprocesser bland klubb-dj:ar, på en battlerapscen och på musikläger riktade till tjejer. I avhandlingen undersöks hur maktstrukturer påverkar förutsättningar för musik- och identitetsskapande.
(Foto: Henrik Persson)

Kl. 17.15–17.45 Reflektionsstund

Kl. 17.45–18.00 Avrundning med Shirley Harthey Ubilla

Information

Passerade datum
2022
fredag 9 dec, 10.00-18.15

Pris: Kostnadsfritt, men biljett krävs.

Plats: Brinellvägen 58 T-bana Tekniska högskolan (på KTH Campus)

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se