Masterprogram i film och media - Filmljuddesign
En ljudkreatör inom film och media har i uppgift att, förutom att skapa en audiell bas för en film- eller mediaproduktion, förmedla och/eller förhöja en berättelse audiellt genom ett uttrycksfullt och kreativt användande av ljudinspelning, ljudkomposition och ljudbalansering/mixning. Som filmteamest främsta lyssnare ingår det att förstå ljudets unika egenskaper och förtydliga ljudets berättelsebärande potential. En ljudkreatör inom film och media har beröringspunkter med alla övriga produktionsavdelningar och behöver därför kunna kommunicera nyanserat både kring ljudets kapacitet och kring sina egna audiella visioner. För detta krävs både konstnärlig integritet, fantasi och kreativitet i kombination med en god samarbetsförmåga samt utvecklad teknisk förståelse.
Masterprogram i film och media med inriktning filmljuddesign
Masterprogrammet i film och media är en konstnärligt fördjupande och forskningsförberedande utbildning med en gemensam programstruktur för alla inriktningar.
Inriktningen filmljuddesign är en av de teaminriktningar inom masterprogrammet som formar filmteam och samarbetar. Detta görs i de praktiska labbkurserna, där de olika inriktningarna arbetar tillsammans med att utforska berättande och gestaltning i film och media. Här får du en fördjupad förståelse för ljudmediets narrativa och konstnärliga kapacitet i relation till filmskapandet som en kollaborativ konstnärlig process. Du får träna upp din förmåga att utveckla idéer, fördjupa din förståelse för ljudkomposition och dramaturgi samt analysera manus också ur audiella perspektiv. Du provar olika format och metoder inom ljudinspelning, ljudbearbetning och ljudmixning. Du arbetar med till exempel fiktionsfilm, dokumentärfilm och konstfilm - för olika plattformar och i korta och långa format. Du får en fördjupad förståelse för filmskapandets hela process från idé till färdig film.
Utbildningen har också inriktningsspecifika metodkurser. Som masterstudent i filmljuddesign får du träna på att hantera ljudspecifika arbetsredskap och professionella arbetsflöden. Du ges också möjlighet att utforska och formulera ditt personliga ljudestetiska uttryck. Insikter och kunskaper som du tillägnar dig i de inriktningsspecifika kurserna tillämpas i de teamgemensamma labbkurserna.
I utbildningens forskningsmetodkurser introduceras olika perspektiv på kunskap, teori, reflektion och konstnärliga forskningsmetoder. Kurserna ges delvis gemensamt för samtliga masterprogram på SKH. Här kan du komma att möta masterstudenter och forskning inom till exempel dans, scenkonst, skådespeleri, opera, cirkus och koreografi.
Under de valbara kurserna har du också möjlighet att möta studenter från andra konstnärliga fält. Varje student identifierar här sitt eget behov av ytterligare kunskap och väljer kurs ur det utbud som högskolan erbjuder.
Under utbildningens sista termin gör du ett individuellt examensarbete i form av en exposition och en masteressä i text, ljud och/eller bild.
Utbildningen leder till att du får specialiserade kunskaper som förbereder för konstnärlig forskning och för att kunna arbeta med ljud inom film- och mediaproduktion.
Information
Studieperiod: 1 september 2025-6 juni 2027
Utbildningens omfattning: 120 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Film och media
Ansökningsperiod: 2 december 2024–15 januari 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner