En filmklippare arbetar med urval och sammanfogning av ett inspelat filmmaterial. Det är i klippningen den slutliga filmberättelsen formas och i första hand handlar filmklippning om berättande; om att beskriva miljöer, människor och deras känslor. Du ska både kunna leva dig in i det som berättas och kritiskt bedöma det inspelade materialet och ha förmågan att hålla ihop filmens berättelse genom alla val. Filmklipparens yrke är i hög grad skapande och kräver konstnärlig sensibilitet och analytisk skärpa, liksom musikalitet, känsla för rytm och ljud- och bildflöde.
En filmklippare behöver också god samarbetsförmåga och arbetar till exempel nära filmens regissör och producent. Arbetsplatsen kan vara ett produktionsbolag inom tv och film.
Masterprogram i film och media med inriktning filmklippning
Masterprogrammet i film och media är en konstnärligt fördjupande och forskningsförberedande utbildning med en gemensam programstruktur för alla inriktningar.
Inriktningen filmklippning är en av de teaminriktningar inom masterprogrammet som formar filmteam och samarbetar. Detta görs i de praktiska labbkurserna, där de olika inriktningarna arbetar tillsammans med att utforska berättande och gestaltning i film och media. Du kan här prova att klippa olika typer av film, till exempel spelfilm, dokumentärfilm och konstfilm - för olika plattformar och i kortare och längre format. Du får en fördjupad kunskap om filmskapande som en process från manus till färdig film, där sista manusversionen klipps fram i klipprummet.
Utbildningen har också inriktningsspecifika metodkurser. Som masterstudent i filmklippning får du öva dig i att hantera professionella arbetsflöden och klipprogram, fördjupa dina kunskaper i filmklippningens mekanik, dramaturgi och manusanalys samt utforska och formulera din egen klippmetodik. Insikter och kunskaper som du tillägnar dig i de inriktningsspecifika kurserna tillämpas i de teamgemensamma labbkurserna.
I utbildningens forskningsmetodkurser introduceras olika perspektiv på kunskap, teori, reflektion och konstnärliga forskningsmetoder. Kurserna ges delvis gemensamt för samtliga masterprogram på SKH. Här kan du komma att möta masterstudenter och forskning inom till exempel dans, scenkonst, skådespeleri, opera, cirkus och koreografi.
Under de valbara kurserna har du också möjlighet att möta studenter från andra konstnärliga fält. Varje student identifierar här sitt eget behov av ytterligare kunskap och väljer kurs ur det utbud som högskolan erbjuder.
Under utbildningens sista termin gör du ett individuellt examensarbete i form av en exposition och en masteressä i text, ljud och/eller bild.
Utbildningen leder till att du får specialiserade kunskaper som förbereder för konstnärlig forskning för att kunna arbeta som filmklippare.
Information
Studieperiod: Planerad start hösten 2025
Utbildningens omfattning: 120 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 100 %
Ämnesenhet: Film och media
Ansökningsperiod: Planerad 2 december 2024–15 januari 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner