Skådespeleri - kandidat
Information
Ansök

Skådespeleri - kandidat

Kandidatutbildningen med inriktning skådespeleri vänder sig till dig som vill arbeta som skådespelare. Här finner du information om utbildningens innehåll och upplägg.

Skådespeleri handlar om att leva dig in i hur andra människor tänker, känner och handlar under specifika omständigheter och sedan medvetet kunna gestalta skeenden, tankar och känslor med din röst och din kropp. Det är en intellektuell process såväl som fysisk och emotionell. Gestaltningen bygger på ett möte mellan skådespelare, karaktär och situation i en pjäs. Men också på mötet med de andra skådespelarna i ensemblen, med ljus, ljud, kostym och inte minst med publiken.

Målet med vår utbildning är att utbilda framtidens självständiga och konstnärligt medvetna skådespelare för professionell verksamhet inom bland annat teater, film, tv och radio. Skådespelare ska skildra vårt samhälle så vi välkomnar sökande med många olika bakgrunder och erfarenheter.

Kandidatutbildning inriktning skådespeleri

Utbildningen syftar till att du ska erövra en fördjupad kunskap om dina uttrycksmedel för att som skådespelare kunna göra medvetna och självständiga val i en kollektiv process.

Att kunna samarbeta och skapa tillsammans med andra är ett viktigt lärandemål och det mesta av undervisningen sker därför i helklass. I utbildningen ingår också att samarbeta med studenter från andra scen- och filminriktningar.

Under utbildningen utvecklar och tränar du din konstnärliga förmåga genom att pröva olika metoder och tekniker för scenisk gestaltning. I utbildningen ingår inte praktik utanför skolan.

Fotot ovan är från kursen Poetiska etyder där studenterna i skådespeleri koreograferar/regisserar varsin scenisk gestaltning för en ensemble med poetiska texter som grundmaterial. Pedagog är Aleksandra Czarnecki Plaude.

 • Läs mer om utbildningen

  Termin 1: Intryck: mötet med kroppen. Första året ägnas till största delen åt hantverk och teknik, att lära dig använda din kropp och din röst.

  Termin 2: Uttryck: mötet med texten. Träningen av rösten och andningen fördjupas och du gör ett längre textarbete och har en första filmkurs.

  Termin 3: Genrer och fördjupning. Du arbetar i olika genrer och har även en valbar kurs för att bredda och fördjupa dina kunskaper.

  Termin 4: Publiken: omvärld, samtid. Genom att arbeta med de stora uttrycken och med clownteknik undersöker du mötet med publiken. Du gör även ett större arbete mot den unga publiken.

  Termin 5: Mitt konstnärskap. Att vara skådespelare är ett aktivt val. Som skådespelare arbetar du hela tiden med dig själv och lånar ut din kropp och röst till dina gestaltningar. Här ges du tillfälle att utveckla ditt eget uttryck bland annat genom att arbeta fram föreställningar, både på egen hand och i grupp.

  Termin 6: Produktion. Du arbetar tillsammans med dina studiekamrater i en fullskalig scenkonstproduktion.

  Vi arbetar till exempel med:

  • Grundläggande skådespelarövningar, formbunden text, clownteknik, film- och radioskådespeleri
  • Dans, rörelsegestaltning, rytmik, yoga
  • Röst, språklig gestaltning, sånggestaltning
  • Reflektion över praktisk kunskap och teatervetenskap
  • Produktionsövningar, både på egen hand och i grupp
 • Behörighet

  För att vara behörig till utbildningen ska du ha grundläggande behörighet för högskolestudier på grundnivå.

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för programmet kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  De flesta av våra studenter har spelat amatörteater eller gått någon form av förberedande teaterutbildning som estetiskt gymnasieprogram, på studieförbund eller folkhögskola innan de börjar hos oss men det är inget krav.

  Det är bra om du har ett levande intresse för kultur och samhällsfrågor och en vilja att berätta och gestalta.

 • Så här söker du

  När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sidan.

  Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.

  Sök i tid

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Bekräftelse på din ansökan

  När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.

  Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
  E-post: support@varbi.com

  Tekniska problem med din ansökan?

  E-post: support@varbi.com

  Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30).

 • Efter sista ansökningsdag

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller ett EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift  måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos oss senast sista ansökningsdag för att vi ska kunna behandla din ansökan. Om vi inte har fått inbetalningen senast sista anmälningsdag kommer vi inte att gå vidare med din ansökan.

  Här kan du läsa mer om anmälnings- och studieavgifter, hur du betalar och stipendier.