Programmet består av en kombination av gemensamma kurser för alla studenter på kandidatprogrammets olika inriktningar och inriktningsspecifika kurser där du fördjupar dig inom din inriktning. Utbildningen rymmer många olika perspektiv, såväl teoretiska som praktiska. Det första året fokuserar kurserna på scenkonstens traditioner, det andra året på den samtida scenkonsten och det sista året på scenkonstens framtid.
I de gemensamma kurserna för alla studenter på programmet lär du dig om scenkonsten som samskapande konstform. Du genomför också kollektiva gestaltningsövningar där du övar dig i att skapa scenkonst tillsammans med studenter inom andra inriktningar. Som student får du därmed kunskap om hur olika yrken samverkar i ett produktionsarbete. Utbildningen avslutas med praktik på en scenkonstorganisation och ett konstnärligt examensarbete inom scenkonst.
Utbildningsupplägg:
År 1;
Introduktion till scenkonst 15 hp
Inriktningskurs I 15 hp
Gestaltningsövning I 15 hp
Inrikningskurs II 15 hp
År 2;
Det breddade scenkonstfältet 15 hp
Inrikningskurs III 15 hp
Inrikningskurs IV 15 hp
Gestaltningsövning II 15 hp
År 3;
Hållbart konstnärsskap 7,5 hp
Professionella kontexter inom scenkonst 15 hp
Valbar kurs 7,5 hp
Metoder för examensarbete i scenkonst 7,5 hp
Examensarbete i scenkonst 22,5 hp
Du söker till en av följande inriktningar:
Dramatik/dramaturgi
Du utvecklar ditt eget dramatiska skrivande och din dramaturgiska kunskap för olika typer av scenkonst. Du arbetar bl.a. med dramaturgiska modeller, att skriva dramatisk text med olika utgångspunkter, bearbetning av befintliga pjäser, och dramatisering av icke-dramatiska verk. Du arbetar också med och dramaturgens roller och vad det innebär att arbete med bl.a. processdramaturgi och dramaturgi i devising.
Kostymdesign
Du utvecklar ditt eget skapande av kostym för alla områden inom scenkonst. Du arbetar med formgivning, idéarbete och reflektion kring dina konstnärliga val. Genom skisser och materialprover utvecklar du dina idéer och lär dig kommunicera dem till andra funktioner i ett scenkonstteam. Du arbetar med hur dina designidéer kan genomföras med olika verktyg och tekniker. Du arbetar också med hur kostymdesign förhåller sig till sociala koder och normer, både i arbetet med historiskt och samtida material.
Ljuddesign
Du utvecklar ditt eget skapande inom ljuddesign för scenkonst, både tekniskt och konstnärligt. Du övar upp din förmåga i att bl.a. koppla upp ljudanläggningen och mixa ljud inom olika typer av scenkonst. Du lär dig att med hjälp av ljudeffekter, ljudlandskap och musik gestalta det sceniska verket. Ibland arbetar du nära en kompositör eller med musiker och sångare. Inriktningen rymmer också dramaturgi inom ljuddesign, en introduktion till komposition av elektroakustisk musik och ljudkonst samt undervisning i vissa mjukvaror för ljudarbete (DAW:s).
Ljusdesign
Du utvecklar ditt eget skapande inom ljusdesign för scenkonst, såväl tekniskt som konstnärligt. Du arbetar bl.a. med ljusteknik, ljusdesign, färglära och grundläggande optik, ritteknik, visualisering och säkerhet. Du arbetar också med dramaturgiska perspektiv på ljusdesign, att kommunicera ljus i scenkonstnärliga team, samtida strömningar och praktiker för scenkonstljus, samt nya visuella tekniker såsom LED-ljus, projektionstekniker, och video-tracking.
Mask- och perukdesign
Du utvecklar dina egna konstnärliga uttrycksmedel inom mask- och perukdesign, både praktiskt och teoretiskt. Du arbetar med att utforma mask- och perukdesign med utgångspunkt i formgivning, hantverkskunnande, självständigt idéarbete och reflektion kring konstnärliga val. Du fördjupar dig även i mask- och perukdesignens relation till historia och samhälle. Du lär dig bidra till den visuella dramaturgin i scenkonst och förstå hur ditt arbete bidrar till scenkonstens helhet.
Produktionsteknisk samordning
Du utvecklar ditt eget kunnande inom produktionsteknisk samordning. Du utvecklar din förmåga att vara den konstnärligt sammanhållande länken mellan teamens konstnärliga visioner och de verkstäder och tekniska team som ska genomföra arbetet i och under en produktion. Det innebär också att du utvecklar kunskap kring den konstnärliga arbetsprocessen, scen-, ljus-, bild- och ljudteknik, samt datorprogram och styrsystem. Du arbetar även med planering, organisation, ekonomi, samt säkerhets- och hållbarhetsarbete inom scenkonst.
Scenkonstproducent
Du utvecklar din egen förmåga att delta i det konstnärliga ansvaret för en scenkonstverksamhet som scenkonstproducent. Du utvecklar förståelse för sambandet mellan konst och resurser, och får metoder för planering, organisation, finansiering, ledarskap och medarbetarskap, scenkonstekonomi samt intern och extern kommunikation. Dessa uppgifter ställs i relation till den konstnärliga processen, med ett tydligt publikperspektiv. Du utvecklar en helhetssyn på scenkonst och kunskaper i hur du tar ansvar för en hel organisation, dess produktioner och projekt.
Scenografi
Du utvecklar ditt eget skapande av rum och platser iför scenkonst. Du arbetar med skisser, modeller, och materialkunskap inom scenografi. Du får lära dig olika analoga och digitala ritverktyg, men tränar också din konstnärliga gestaltningsförmåga i friare övningar. Du arbetar med metoder för konstnärligt processarbete och tränar dig i att kommunicera dina idéer till andra. Du får kunskap i hållbarhet, tillverknings- och produktionsprocesser, materialkunskap, arbetsledning och samskapande i relation till givna produktionsförutsättningar. Du utvecklar också din kunskap om konst, kultur- och idéhistoria och utvecklar din reflektion kring dina dina konstnärliga val.
Teaterregi
Du utvecklar dina egna konstnärliga metoder som teaterregissör och din förmåga att föra konstnärlig dialog med alla involverade i en scenkonstproduktion. Du arbetar med scenkonstens gestaltningsformer, utveckling av regikoncept och regimetoder för olika typer av scenkonstprocesser. Du lär dig föra konstnärlig dialog med skådespelare och aktörer på scen och med det konstnärliga teamet. Du arbetar också med samtids- och omvärldsanalys och hur det kan användas i regiarbetet. Du lär dig om organisation och planering inom scenkonst och hur det påverkar helheten i ett scenkonstarbete.