Startsida
Program och kurser
Kandidatprogram i film och media - Idé – koncept, manus och projektledning

Kandidatprogram i film och media - Idé – koncept, manus och projektledning

Kandidatprogrammet i film och media med inriktning Idé – koncept, manus och projektledning vänder sig till dig som är intresserad av att tänka från scratch och att utveckla idéer så att de kan förverkligas. Utbildningen består av tre års heltidsstudier på grundnivå.

Kandidatprogrammet i film och media kommer förändras inför programstart höstterminen 2025. Uppdaterad information om programmet och antagningsprocessen presenteras fortlöpande på denna sida.

Du som redan har en högskoleutbildning inom film och media eller mer omfattande erfarenhet av att arbeta konstnärligt inom området kan söka till Masterprogrammet i film och media där det finns både teaminriktningar i film och individuella inriktningar.

Film och media utgör en betydande del av människors vardag och påverkar dessutom samhällsutvecklingen genom en unik förmåga att nå ut till och kommunicera med en stor publik. Att berätta i film och media erbjuder möjligheter att verka i ett brett spektrum av uttryck från kommersiellt till konstnärligt, från dokumentär till fiktion. Den digitala utvecklingen har gjort tekniken för att producera film och media tillgänglig för många. Det finns också allt fler plattformar för film och media: bio, tv, internet, radio, konsthallar och det offentliga rummet. Det är en komplex berättarform där många olika konstnärliga uttryck som ljud, bilder, ord, scenerier, skådespeleri och musik tillsammans formar en upplevelse. Film- och mediaproduktioner skapas ofta i samarbete mellan konstnärer med egna konstnärliga röster, olika hantverkskunskap och konstnärliga uttryck.

Kandidatprogrammet i film och media är en utbildning på grundnivå för arbete inom film, tv och radio och en plats för dig att påbörja utvecklingen av ett konstnärskap inom det medierade området.

Kandidatinriktningen Idé – koncept, manus och projektledning

Kandidatprogrammet i film och media består av teori-, verktygs- och labbkurser. Vissa kurser är gemensamma för alla fem inriktningar, andra är inriktningsspecifika. Programmets valbara kurser ger dig utrymme att individuellt forma din utbildning. Återkommande genom hela programmet är att du som student söker dig fram till en egen ton och ett eget uttryck. 

Som student på inriktningen Idé – koncept, manus och projektledning tillägnar du dig grundläggande kunskaper för att kunna arbeta med till exempel programutveckling för tv/radio, redaktörskap, research och manusskrivande i team (avsnittsförfattare).

I de kurser som är specifika för inriktningen fördjupar du dig under utbildningens gång i researcharbete, idébildning, konceptutveckling, projektplanering och ledning samt manus- och karaktärsutveckling för olika typer av film och media. Du arbetar till exempel med fiktion, dokumentär och hybrider för olika plattformar, i olika format och längd. Du får träna på att skriva manus, leda utvecklingsarbete och planera inspelningar. Kurserna består av övningar med förelagt material och också övningar som förbereder för gemensamma labbkurser. Inom utbildningen får du öva dig i att arbeta både inom tydliga ramar och mer fritt. Genom analys utvecklar du din förmåga att reflektera över ditt eget och andras arbete. Särskilt fokus läggs vid etiska aspekter av research och olika typer av rättigheter. De två sista åren specialiserar du dig mot antingen manus, konceptutveckling eller projektledning och producentskap.

Om du vill specialisera dig ytterligare och fördjupa ditt konstnärliga uttryck och förbereda dig för att forska, kan du efter kandidatexamen med inriktning Idé – koncept, manus och projektledning söka till masterinriktningarna Manus för film och tv, Producent för film, tv och nya medier, Dokumentära processer och The Art of Impact.

Information

Studieperiod: Planerad start hösten 2025

Utbildningens omfattning: 180 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Svenska

Studieort: Stockholm

Studietakt: 100 %

Ämnesenhet: Film och media

Ansökningsperiod: Planerad 2 december 2024–15 januari 2025

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Hitta folk
SKH Play

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se