När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sidan.
Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.
Sök i tid
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).
Innan du laddar upp dina dokument måste du förbereda dem:
- De dokument du skannar in ska vara original. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg.
- Skanna alla sidor i dokumentet, även de sidor som bara innehåller instruktioner eller annat som inte nödvändigtvis rör ditt betyg. Se till att sidorna hamnar i en och samma fil. Allt som finns i originaldokumentet ska synas tydligt även när det är inskannat. Om vi inte kan tyda till exempel text, stämplar eller nummer så kommer vi inte att godta det inskannade dokumentet.
- Om du laddar upp kopior av originaldokument måste dokumenten vara vidimerade. Att en kopia är vidimerad innebär att någon har skrivit sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på handlingen och på så sätt intygar att kopian stämmer med originalet. Du kan be någon du känner eller en myndighetsperson att vidimera dina dokument.
- Döp dokumenten med innehåll och ditt namn, till exempel CV_förnamn_efternamn
Följande dokument behöver finnas med för att din ansökan ska vara komplett:
Passkopia (om det är aktuellt för dig)
Numera måste sökande från så kallat tredje land betala anmälningsavgift, och om antagen även studieavgift, för sina högskolestudier i Sverige. Du som är medborgare i ett EU, EES-land eller är schweizisk medborgare behöver varken betala anmälningsavgift eller studieavgift.
För att få veta vilken grupp du tillhör måste vi kontrollera ditt medborgarskap genom att du laddar upp en passkopia eller kopia på giltigt identitetskort. Du som har svenskt personnummer eller svenskt medborgarskap behöver inte ladda upp en passkopia. Ange ditt kompletta personnummer när du fyller i ansökan.
Betyg
Du ska ladda upp slutbetyg från gymnasiet/gymnasieexamen eller motsvarande från vuxenutbildning på gymnasienivå. I betygsdokumentet ska tydligt framgå vilka kurser du har läst och vilket betyg du har fått. Om du har betyg från ett land där man får både ett diplom och en lista med kurser och betyg, ska du ladda upp båda dokumenten. Betyg och intyg lämnas i första hand på svenska men även danska, engelska, finska, färöiska, franska, norska, isländska, tyska och spanska godtas. För handlingar på annat språk ska kopia av originalhandling samt översättning av auktoriserad översättare skickas med.
Intyg från gymnasieskola om pågående studier (om det är aktuellt för dig)
Om du går sista terminen på gymnasiet ska du ladda upp en individuell studieplan och/eller samlat betygsdokument som visar de kurser du har klarat. Slutbetyg från gymnasiet/gymnasieexamen ska vara hos DOCH snarast men senast 18 juni 2020 (svenska gymnasiebetyg) eller 5 juli 2020 (utländska gymnasiebetyg). Om betyget utfärdas senare måste du kontakta oss och mejla in in ett brev från din skola som bekräftar att du kommer att få betyget senare. Du kan kontakta oss via ansökningssystemet eller via vår mejladress studieinfo@uniarts.se
Ansökan om reell kompetens/undantag (om det är aktuellt för dig)
Om du inte har de formella meriter och betyg som behövs för grundläggande behörighet kan du ansöka om reell kompetens/undantag. När du ansöker om reell kompetens/undantag ska du ladda upp ett brev där du motiverar varför du anser att du har kunskaper som motsvarar grundläggande behörighet. Du ska också ladda upp dokumentation av studier och/eller yrkeslivserfarenhet. Intyg ska vara underskrivna. Vi godtar inte e-postmeddelanden som intyg.
Här hittar du mer information om reell kompetens och undantag
Om du inte har kursen Engelska 5 kan du visa din behörighet i engelska på andra sätt:
Du kan visa prov på dina språkkunskaper genom att uppvisa resultat från ett internationellt erkänt prov i engelska (TOEFEL, IELTS, Michigan English Language Assessment Battery eller University of Cambridge ESOL Examinations). Vi behöver ha ditt testresultat senast den 18 juni 2020.
Du kan också ta det språkprov som anordnas lokalt i våra lokaler på DOCH i samband med urvalsprocessen. Observera att det lokalt anordnade språkprovet endast gäller vid ansökan till kurser/program inom DOCH.
Studenter, som har studerat på universitetsnivå och haft engelska som undervisningsspråk, har vissa möjligheter att uppfylla språkkraven genom särskilt dispensförfarande.
Här hittar du mer information om hur du visar att du är behörig i engelska, vilka språkprov vi accepterar och vilka resultat som krävs.
CV
Ladda upp en CV/meritförteckning på engelska som beskriver din bakgrund
Motiveringsbrev
Svara där på följande frågor (max en A4-sida):
- Varför söker du till programmet?
- Nämn en konstnärlig upplevelse du har varit med om och hur den har inspirerat och påverkat dig.
- Vad skulle du vilja använda utbildningen till?
Motiveringsbrevet måste skrivas på engelska. Underteckna med namn och födelsedatum.
Video (max 6 minuter och 150 Mbit)
Ladda upp en video där du utför totalt 4 uppgifter/övningar som beskrivs nedan.
Följ instruktionerna noga för samtliga 4 övningar och öva så mycket som du behöver. Du kan filma med vilken kamera du vill. Det är viktigt att hela kroppen syns under hela filmen. Övningarna filmas med fördel i en dansstudio utan ljussättning eller annat arrangemang. Använd musik om du vill, annars filmar du i tystnad. Ladda upp din video tillsammans med din ansökan. Videon får inte vara längre än 6 min lång (max 150 Mbit).
Uppgifter/övningar som du ska visa i din video:
- Dansfras 1 min (se instruktionsfilm)
- Scoreövning, (se instruktioner nedan)
- Scoreövning, (se instruktioner nedan)
- Scoreövning, (se instruktioner nedan)
Uppgift nr 1.
Instruktionsfilmen nedan innehåller uppgift/övning 1. Läraren Ulrika Berg visar först övningen i sin helhet, därefter följer mer utförliga beskrivningar av övningen. Instruktioner för uppgifterna 2,3 och 4 hittar du längre ner på sidan.
Instruktioner för uppgift 2,3 och 4 (Scoreövningar)
I övningarna 2,3,4 (scoreövningar) utgår du ifrån de två texterna nedan som är skrivna av Zoë Poluch. Texterna beskriver vad du ska göra på din film.
Allmän princip: framsidan är överallt (360 grader runt dig), vilket innebär att du inte behandlar kameran som din framsida.
Uppgift nr 2
Tidsram: 3 minuter.
Dansa en dans*, vilken som helst, och förklara varför du väljer att dansa just den dansen.
*Dans: det kan vara en stil eller teknik, en dans du är välbekant med och som kommer från ditt personliga arkiv, eller en dans som du har lärt dig någon annanstans ifrån t.ex från internet eller från biblioteket. Det kan vara en historisk eller en samtida dans.
Längd: dansa i 2 minuter - förklara/ kontextualisera i 1 minut
Uppgift nr 3
Tidsram: 1 minut. Dansa en teknisk dans.
Längd: 1 minut
Uppgift nr 4
Tidsram: 1 minut.
Dansa en oteknisk dans.
Längd: 1 minut
Bekräftelse på din ansökan
När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.
Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: support@varbi.com
Tekniska problem med din ansökan?
E-post: support@varbi.com
Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30)..