Studiopraktik och konstnärlig process
Information
Ansök

Studiopraktik och konstnärlig process

Kursen vänder sig till dig som är aktiv som scen- eller danskonstnär och som söker en fokuserad tidsperiod för att vidareutveckla din konstnärliga praktik med hjälp av handledning och feedback i ett sammanhang där andra kreativa processer pågår.

Kursen Studiopraktik och konstnärlig process är en kurs som liknar ett studioresidens för konstnärligt arbete och utveckling. SKH:s lokaler på Brinellvägen 58 som vanligtvis står tomma under somrarna förvandlas till en aktiv plats för kreativa utbyten, processer och skapande.

Kursen vänder sig till dig som just påbörjat en egen konstnärlig praktik, eller som är mer etablerad konstnär, och som söker en fokuserad tidsperiod för att vidareutveckla ditt konstnärliga arbete.

Du söker med en konstnärlig idé som utgångspunkt för arbetet under kursen och kommer att få stöd i processen genom individuell handledning/samtal och genom metoder för feedback i grupp.

Du kommer ha tillgång till studio samt tid för att organisera och vidareutveckla ditt arbete på egen hand, både praktiskt i studio och genom skrivande.

Kursen inleds med workshop kring konstnärlig metod och feedback, vilket följs upp under kursens gång med gemensam feedbacksession med alla deltagare.

 

Lärarledda/schemalagda aktiviteter:

Tis 7/6 10-16

Ons 8/6 10-16

Tors 9/6 10-17

Fre 10/6 12.30-17

Mån 27/6 10-17

Tors 7/7 10-17 (examinationer)

Fre 8/7 10-17 (examinationer)

 

Övriga tider eget arbete, handledning samt självorganiserad feedback i grupp.

 

Lärare

Varje kursdeltagare handleds av Tove Salmgren.

Kursen leds av Ulrika Berg.

Lärare: Ulrika Berg och Tove Salmgren samt gästlärare

Tove Salmgren bor i Stockholm och arbetar som dansare, koreograf, kurator och lärare. Hon har en masterexamen i koreografi från programmet Nya performativa praktiker, Institutionen för dans/SKH. Toves konstnärliga samarbeten sker ofta genom curatoriella praktiker. De senaste åren i samarbeten med The Blob/Anna Efraimsson, We happen things/Manon Santkin och Moa Franzén, och tillsammans med Kajsa Wadhia leder hon Köttinspektionen Dans - en plattform för experimentell dans och koreografi i Uppsala.

På SKH, har hon varit regelbundet involverad i olika kurser som kursledare,  handledare, koordinator och lärare under de senaste åtta åren, och sedan 2019 är hon anställd som Adjunkt i Performativa praktiker på institutionen för dans.
 
Ulrika Berg arbetar inom dans- och koreografi-fältet med Stockholm som bas. Hon har en masterexamen i koreografi från programmet Nya Performativa Praktiker, Institutionen för dans/SKH. I sitt konstnärliga och pedagogiska arbete intresserar hon sig för att utveckla ramverk och generativa källor för dans, samt för hur språkligheter och imaginära parametrar kan influera perception och fysisk verklighet. Hon ingår ofta i nära konstnärliga samarbeten i både egna och andras projekt. Som dansare/performer har hon arbetat tillsammans med bland annat Deborah Hay, Cristina Caprioli, Janne-Camilla Lyster, Ludvig Daae och med Cullberg i verk av Ezster Salamon (Reproduction 2015) och Deborah Hay (Figure a Sea).
 
Sedan 2015 är hon lektor i dans vid Institutionen för dans och Institutionen för danspredagogik vid SKH.
 
Foto: Dan Johansson. Från redovisningen av "Agency of Cross-Disciplinary Accords" av Dan Johansson, Nya performativa praktiker, 2019.
 
 • Läs mer om utbildningen

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet:
  för studier på grundnivå med undantag från Svenska 1, 2, 3 och Engelska 6.

  Särskild behörighet:
  60 hp i koreografi eller dans eller motsvarande arbetslivserfarenhet inom koreografi eller dans eller närliggande performatikva praktiker.

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Utöver den behörighet som krävs för kursen är det värdefullt om du har andra förkunskaper såsom vana att självständigt organisera och driva ditt arbete, erfarenhet av att arbeta i grupp samt förmåga att kunna formulera en konstnärlig idé.

 • Så här söker du

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Ansök till kursen via antagning.se 

  Du ansöker till kursen via antagning.se, HÄR.

  Sista dag för ansökan är 15 mars 2022. 

  OBS! Nedanstående underlag ska laddas upp med din ansökan på antagning.se. 
   

  Urvalsunderlag att lämna in till denna kurs

  1. Presentation av konstnärlig idé
   Ladda upp en kort text där du presenterar en konstnärlig idé som ska vara utgångspunkt för ditt arbete under kursen. Maximal omfattning är 1 A4-sida och 4000 tecken, inklusive blanksteg. Använd pdf.
    
  2. CV över din konstnärliga verksamhet och erfarenhet
   Ladda upp ett CV där du listar de utbildningar, yrkeserfarenheter och andra relevanta erfarenheter som du vill visa. Använd pdf.

    

  Viktiga datum för din ansökan

  Sista ansökningsdag: 15 mars 2022
  OBS! Välj "Sommar 2022" för din sökning!

  - Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 30 mars 2022 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).

  Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 22 april 2022.

 • Efter sista ansökningsdag

  Bedömning sker på grundval av inskickat material. Om det finns fler behöriga sökande än platser på kursen så görs ett urval genom bedömning av genomförbarheten av den sökandes konstnärliga idé, i relation till kursinnehållet.
   

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgift för student från tredje land är 48 750 SEK.

  Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.