Sara Ahmeds orienteringspunkter- queera och postkoloniala strategier i scenkonsten

Kursen Sara Ahmeds orienteringspunkter – queera och postkoloniala strategier i scenkonsten vänder sig till dig som arbetar med scenkonst och vill utforska och arbeta med queera och dekoloniserande verktyg i ditt konstnärliga arbete.

Kursen skapar en överblick av teoretikern Sara Ahmeds tankar kring vithet och heterosexualitet som orienteringspunkter (points of orientation) och hur kunskapen om dessa orienteringspunkter kan användas som konstnärliga strategier inom scenkonst och performance.

Kursen syftar främst till att studenten relaterar dessa strategier och metoder till sitt egna praktiska arbete med syfte att formulera queera och dekoloniserande orienteringspunkter i både konstnärliga metoder och uttryck.

Sara Ahmed är en central teoretiker inom feministisk teori, queerteori och postkolonial teori. I kursen undersöks hur hennes både kritiska och strategiska användning av fenomenologi kan appliceras på konstnärligt arbete.

Kursen kommer att utgå från teorier och analyser och att belysa dem med konstnärliga exempel. Det läggs stor vikt vid att arbeta i grupp och göra ett eget konstnärligt arbete som presenteras i slutet av kursen.

Foto: Tobias Poggats

Lärare och kursansvarig

Nasim Aghili är regissör, dramatiker och konstnär. Hens deltagarbaserade föreställningar, konst- och teaterinstallationer, konst i det offentliga rummet och ljudstycken handlar ofta om erfarenheterna av att existera och leva i olika former av exil. Ofta uttrycks detta genom att skapa platser för sörjbarhet och helande ritualer. Hen arbetar i duon aghili/karlsson (tillsammans med konstnären och trädgårdsmästaren Björn Karlsson) och som medlem i den queerfeministiska konstgruppen Ful. Hen jobbar ofta i internationella samarbeten kring avkolonisering, migration, hållbarhet och solidaritet mellan lika rättviserörelser.

Läs mer på 

https://fulkonst.se/ och www.aghili-karlsson.se

Gästlärare förekommer.

 

Information

Studieperiod: 15 november 2023

Utbildningens omfattning: 7,5 hp

Huvudsakligt undervisningsspråk: Engelska

Studieort: Stockholm

Studietakt: 100 %

Ämnesenhet: Dans

Ansökningsperiod: 15 mars 2023–17 april 2023

Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se