Metoder och former för skrivande i relation till konstnärliga praktiker - fristående kurs
Information
Ansök

Metoder och former för skrivande i relation till konstnärliga praktiker - fristående kurs

Den här kursen vänder sig till dig som är konstnär, dansare och/eller koreograf och som vill utveckla en självständig skrivpraktik som står i relation till din konstnärliga praktik.

Syftet med kursen är att fostra och utveckla en självständig skrivpraktik hos dig, i relation till din konstnärliga praktik.

Kursen är interdisciplinär och syftar till att kultivera självständiga läs- och skrivpraktiker hos de med olika konstnärliga bakgrunder.

Kursens huvudsakliga format är workshoppar, seminarier och föreläsningar där du introduceras till olika former av, och metoder för, skrivande.

Du kommer att ges tid till att experimentera samt ge feedback på de andra studenternas texter.

Fokus i kursen ligger på brevformen, talskrift, autofiktion, essän och olika former av performativt skrivande.Vid sidan av gästföreläsningar kommer du att läsa, diskutera och svara på texter av tänkare, författare och konstnärer såsom Ursula K. Le Guin, Audre Lorde, Toni Morrison, Virginia Woolf och många fler.

Lärare

Huvudlärare på kursen är Bronwyn Bailey-Charteris och medverkande lärare är Nina Øverli.

Läs mer om dem på kursens engelska sida.

Bilden föreställer författaren Ursula K. Le Guin som ingår i kursens litteratur. Fotograf är Marian Wood Kolisch, från Oregon State University via Wikimedia Commons. Bilden är beskuren.

  • Läs mer om utbildningen

    Det här är en distanskurs som pågår vecka 4649, 14 november9 december, med cirka tre dagars undervisning i veckan.

  • Behörighet

    Grundläggande behörighet för studier på grundnivå med undantag för Svenska 1, 2, 3 och Engelska 6, samt

    Särskild behörighet

    60 hp inom konstnärliga praktiker eller motsvarande arbetslivserfarenhet inom konstnärliga praktiker.

    Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

    Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

    Läs mer om hur du visar din behörighet.

  • Värdefulla förkunskaper

    - Ett starkt intresse för samtidskonst och dans.
    - Ett intresse av att läsa filosofiska och experimentella texter.

  • Så här söker du

    Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

    OBS! läs igenom instruktionerna nedan innan du skickar in din ansökan.

    1. Anmäl dig till kursen på antagning.se

    Sista ansökningsdag: 17 april 2023
    OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning.

    2. Styrk din behörighet till antagning.se

    Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se.

    Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp dem där: antagning.se/Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar

    Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 2 maj 2023.

    3. Lämna in arbetsprov via antagning.se 

    Du behöver ladda upp följande arbetsprover för att delta i urvalet för den här kursen:

    • Ditt CV, här listar du utbildning, yrkeserfarenheter och andra erfarenheter som är relevanta för kursen.
    • En kort text på 350 ord där du presenterar en konstnärlig idé som kan utgöra startpunkten för ett skrivprojekt under kursen.

    Du laddar upp dokumenten på antagning.se/Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar. Sista dag att lämna in arbetsprov via antagning.se: 17 april 2023

    Övriga viktiga datum för din ansökan 

    Sista ansökningsdag: 17 april 2023
    OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning!

    - Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 2 maj 2023 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).

    Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 12 juli 2023.

    Sista svarsdag: 21 juli 2023.

  • Efter sista ansökningsdag

    Om det finns fler behöriga sökande än utbildningsplatser sker ett urval. Urval till kursen görs genom en samlad bedömning av inlämnade ansökningshandlingar. I bedömningen tas hänsyn till tidigare utbildning, arbetslivserfarenhet eller andra erfarenheter värdefulla för den sökta kursen. I bedömningen tas särskild hänsyn till erfarenhet av arbete med konstnärlig verksamhet med fokus på och anknytning till kursinnehållet

  • Anmälnings- och studieavgifter

    Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

    Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

    Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

    Studieavgiften är 49 500 SEK för student från tredjeland.

    Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.