Kroppens föreställningsförmåga - fristående kurs
Information
Ansök

Kroppens föreställningsförmåga - fristående kurs

Kursen erbjuder dig en praktisk och teoretisk introduktion till relationen mellan föreställningsförmåga, förkroppsligande och tekniska gränssnitt i konstnärliga praktiker. Du kommer att ta del i en experimentell läromiljö influerad av sci-fi, mystiska visioner och esoteriska praktiker.

Hur formar föreställningsförmågan dig och vad du skapar? Är den begränsad till bilder? Hur ingriper föreställningsförmågan i våra kroppar? Hur kan fantasin bli till kropp? Hur fantiserar kroppen?

I denna kurs kommer vi titta på hur dessa frågor utforskas i science fiction, mediestudier, religion och esoteriska praktiker, från visionära medeltidsmystiker till rituell 1900-talsfilm och queera techno-besvärjelser för att ta slut på antropocen. Vi kommer att ta dessa praktiker till studion för att se hur de kan förvandla våra konstnärliga praktiker. Särskild uppmärksamhet kommer ägnas de teknologier som dessa exempel använder för att forma den kroppsliga upplevelsen hos både kreatören och publiken.

Kursen är öppen för deltagare från alla konstnärliga discipliner och intressen. Vi uppmuntrar ett förutsättningslöst närmande till udda former av skapande, samtal och konstnärliga upplevelser.

Kursen är praktisk och teoretisk i ett. Vi tror att kritiska perspektiv och konstnärligt arbete på golvet kan komplettera och utveckla varandra.

Foto: Dorota Gawęda och Eglė Kulbokaitė, YGRG14X: reading with the single hand, 2018. Video still. Återges med konstnärernas tillåtelse.

  • Läs mer om utbildningen

    Kursen genomförs genom en serie workshoppar, filmvisningar och textseminarier. I den senare delen av kursen kommer du att få utveckla och dela ett konstnärligt förslag som inbegriper din tolkning av kursens centrala teman.

    Vi kommer inte att göra fysiskt intensiv träning men förvänta dig sinnliga och sensoriska utmaningar. Du kommer att delta i gruppaktiviteter och lekfulla sociala sammanhang. Det finns självklart möjlighet att ta ett kliv tillbaka om en specifik övning eller situation inte fungerar för dig.

    Vi är måna om att skapa ett öppet och tillgängligt rum för personer med olika behov, förmågor och trosuppfattningar. Om du har några frågor eller tvivel så kan du kontakta någon av de kursansvariga inför ansökan eller kursstart.

    Kursansvariga: Áron Birtalan (hen) är konstnär, musiker och teologistudent som arbetar med sociala spel, esoteriska praktiker, guidade upplevelser, oregerliga tankar och utbildningsinitiativ. Gabriel Widing (han) är konstnär och speldesigner intresserad av performance, lek och deltagande. Han arbetar ofta som regissör inom ramen för scenkonstkollektivet Nyxxx.

    Schema:

    V 46: 13, 14, 17 november

    V 48: 20, 21, 24 november

    V 49: 27, 28, 30 november, 1 december

    V 50: 4, 5, 8 december

    V 51: 13, 14, 15 december

  • Behörighet

    Grundläggande behörighet för studier på grundnivå med undantag från Svenska 1, 2, 3 och Engelska 6.


    Särskild behörighet:
    60 hp i konstnärliga ämnen eller motsvarande.

    Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

    Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

    Läs mer om hur du visar din behörighet.

  • Värdefulla förkunskaper

    Kursen är öppen för dig som är intresserad av att med öppet sinne fördjupa dig i dess centrala teman. Det är obligatoriskt med en god förståelse av engelska då undervisning, skrivande och gruppdiskussioner kommer att ske på det språket.

  • Så här söker du

    Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

    OBS! läs igenom instruktionerna nedan innan du skickar in din ansökan.

    1. Anmäl dig till kursen på antagning.se

    Sista ansökningsdag: 17 april 2023
    OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning.

    2. Styrk din behörighet till antagning.se

    Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se.

    Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp dem där: antagning.se/Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar

    Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 2 maj 2023.

    3. Lämna in arbetsprov via antagning.se 

    Du behöver ladda upp följande arbetsprov för att delta i urvalet för den här kursen:

    Skriv en kort text där du svarar på följande frågor:

    • Hur relaterar kursens teman till dina praktiker och/eller intresseen?
    • Vad i din praktik/dina intressen skulle du vilja utveckla under kursen?
    • Dela ett konstnärligt verk som du har skapat eller upplevt som publik som du tycker är relevant för kursens teman. Bifoga dokumentation av verket eller en presentation av verket i en länk.

    Max 1 A4 (ca 3000 tecken). Skicka dina svar i pdf-format.
     

    Du laddar upp dokumenten på antagning.se/Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar. Sista dag att lämna in arbetsprov via antagning.se: 17 april 2023

    Viktiga datum för din ansökan

    Sista ansökningsdag: 17 april 2023
    OBS! Välj "Höst 2023" för din sökning!

    - Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 2 maj 2023 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).

    Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 12 juli 2023.

    Sista svarsdag: 21 juli 2023.

     

  • Efter sista ansökningsdag

    Om det finns fler behöriga sökanden än platser på kursen så kommer det att ske ett urval grundat på svaren i ansökningarna. Sökande som möter kursens behörighetskrav men som inte ingår i urvalet kommer att hamna på en väntelista och kontaktas om det finns möjlighet att hoppa in.

     

  • Anmälnings- och studieavgifter

    Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

    Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

    Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

    Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.