Introduktion till dockteater - fristående kurs
Information
Ansök

Introduktion till dockteater - fristående kurs

Kursen Introduktion till dockteater, 4,5 hp vänder sig till dig som vill bredda ditt konstnärliga uttryck genom kunskap om konstformen dockteater.

Under kursen får du teoretiskt och praktiskt utforska tre teman inom konstformen dockteater:

 • Vad är dockteater och vad definierar konstformen? Vad tillför dockorna och hur påverkar de föreställningens helhet? Gestaltning med dockor, material och objekt.
 • Vad är en teaterdocka och hur påverkar valet av docka berättandet? En förståelse för instrumentet dockan: teknik, rörelsemönster, stilisering, blick och uttryck.
 • Vad är en dockspelare? Relationen mellan dockan och dockspelaren utforskas. Hur dockspelaren med sin rörelse och röst kan gestalta med dockor, objekt, material.

Syftet med kursen är att erbjuda dig som är verksam inom scenkonstområdet redskap, fördjupad kunskap och förståelse för konstformen dockteatern. 

Kursen genomförs i nära samarbete med Marionetteatern, Kulturhuset stadsteatern och delar av utbildningen sker i Kulturhusets lokaler under Marionetteaterns internationella dockteaterfestival Pop Up Puppets.

Under kursen kommer du att få möta internationellt verksamma dockteaterkonstnärer, se föreställningar och delta i workshops. 

Kursledare

Helena Nilsson är konstnärlig ledare för Marionetteatern sedan 2003 och tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble.

Hon är skolad inom dockteaterns alla discipliner och har genom åren varit verksam som dockmakare, dockspelare, regissör och teaterchef.

Helena har regisserat flera av Marionetteaterns publik- och kritikersuccéer som till exempel Systern från havet (2011), Lillan och Pappa August (2012) Da-Da-Da (2017) och Ett frö i rymden (2019). Hon har även deltagit som dockspelare i tv-produktioner samt haft nationella och internationella uppdrag som handledare och lärare vid bland annat Teaterhögskolan i Stockholm, Dramatiska Institutet samt i det SIDA-finansierade kulturutbytet "The childrens voice" i Dhaka, Bangladesh.

Foto: Markus Gårder

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen innehåller praktiska övningar, föreläsningar och workshops. 

  Kursen schemaläggs samtidigt som Marionetteaterns internationella dockteaterfestival Pop Up Puppets vilket gör att studier på helgtid kan förekomma.

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på grundnivå.


  Särskild behörighet:
  60 hp inom mimskådespeleri, skådespeleri, cirkus, annat scenkonstområde eller motsvarande.

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Det här är en introduktionskurs vilket betyder att du inte behöver ha några förkunskaper i dockteater.

  Kursen vänder sig till dig om redan är verksam i scenkonstområdet på något sätt och vill bredda ditt konstnärliga uttryck.

   

 • Så här söker du

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Ansök till kursen via antagning.se senast 15 mars

  Du ansöker till kursen via antagning.se HÄR

  OBS! Nedanstående underlag för urval ska laddas upp i din ansökan på antagning.se under Mina sidor -> Meriter -> Dokumentuppladdning. 

  Underlagen ska vara i pdf.

  Urvalsunderlag att lämna in till denna kurs:

  • Motivering
   En kort text där du svarar på följande två frågor:
   - Hur relaterar kursens tema till din konstnärliga verksamhet/erfarenhet?
   - Vad i din egen verksamhet önskar du utveckla/fördjupa/reflektera kring?
   Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg) Använd pdf.

   

  Viktiga datum för din ansökan

  - Sista ansökningsdag: 15 mars 2022.
  - Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 30 mars 2022 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
  Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 22 april 2022.

 • Efter sista ansökningsdag

  Bedömning av behörighet samt urval sker i flera steg. Bedömningen av betyg görs av Universitets- och högskolerådet. Bedömning av konstnärliga meriter görs av en antagningsgrupp vid SKH som är består av lärare och personer som är professionellt verksamma inom fältet. En student kan också delta i antagningsprocessen men tar inga beslut.

  Efter varje steg kommer beslut att fattas om vilka som går vidare till nästa steg. Alla får besked, oavsett om man går vidare eller inte.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgift: 40 050 SEK för student från tredjeland.

  Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.