Avancerad rollgestaltning opera
Vill du under en termin fördjupa dig i en hel operaroll med stöd av sånglektioner, musikalisk instudering och scenisk handledning?
Vill du kunna analysera och reflektera kring en roll och kring textens och musikens förhållande, i samtal med andra insatta och intresserade personer?
Då är kursen Avancerad rollgestaltning opera på SKH för dig!
I den här kursen undersöker vi verktyg och metoder för att kunna arbeta självständigt med rollinstuderingar och gestaltning av roller på operascenen.
I kursen ingår musikaliska instuderingar, sånglektioner, praktiska övningar i scenisk gestaltning, rollinstuderingsteknik samt rollanalys.
Undervisning sker genom individuella sånglektioner, musikaliska instuderingar och sceniska övningar.
Du kan lyfta frågor om rollgestaltning under seminarier. Du får handledning i språklig interpretation samt instuderingsarbete.
En förutsättning för att tillgodogöra sig kursens innehåll är självständigt arbete med instudering och interpretation.
Lektionerna hålls på dagtid och kursen ges på halvfart.
Undersökande arbete
Tillsammans med oss lärare och din medstudent ska du praktiskt och teoretiskt undersöka den roll du valt. Du ska studera in hela rollen och sätta dig in i hela det verk den ingår i. Du ska ställa kreativa frågor till materialet och söka svaren med hjälp av att lyssna, läsa och praktiskt pröva, både vokalt och sceniskt, de svar och idéer du hittar.
Du kommer att behöva arbeta medvetet och självständigt mellan de olika lektionerna, för att ta vokal och scenisk tolkning vidare, under kursens gång.
Grundläggande behörighet: för studier på avancerad nivå
Särskild behörighet:
- Behörighetsprov i klassisk sång.
- Engelska 5 eller motsvarande.
- Konstnärlig kandidat- eller högskoleexamen i klassisk sång eller opera om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande.
Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).
Ansök till kursen via antagning.se
Du ansöker till kursen i två steg
1. Anmäl dig till kursen på antagning.se
Sista ansökningsdag: 15 april 2025.
OBS! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
Styrk din behörighet till antagning.se
Kontrollera att dina meriter för att styrka din behörighet finns på antagning.se. Om dina meriter inte syns på ”Mina sidor”, så behöver du ladda upp styrkande dokumentation. Det gör du på antagning.se under Mina sidor/Meriter/Ladda upp dokument.
Sista dag att komplettera med behörighetsgivande meriter: 25 april 2025. Obs! Stockholms konstnärliga högskola har ett tidigare datum än det generella som finns publicerat på antagning.se.
2. Lämna in arbetsprov via Varbi (enligt instruktioner nedan).
Sista dag att lämna in arbetsprov via Varbi: 15 april 2025.
Viktiga datum för din ansökan
- Sista ansökningsdag: 15 april 2025.
Obs! Välj "Hösten 2025" om du söker efter utbildningen på antagning.se.
- Sista kompletteringsdag för behörighetsgivande meriter: 25 april 2025.
Obs! Stockholms konstnärliga högskola har ett tidigare datum än det generella som finns publicerat på antagning.se. Dock kan du komplettera med vissa meriter senare.*
- Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 25 april 2025 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
- Antagningsbesked 1: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 10 juli 2025.
- Sista svarsdag: 18 juli 2025.
- Antagningsbesked 2: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 24 juli 2025.
* 19 juni är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett svenskt gymnasium.
5 juli är sista kompletteringsdag för gymnasiebetyg för dig som går sista terminen på ett utländskt gymnasium eller IB-gymnasium.
Instruktioner för arbetsprov
Du behöver ladda upp följande arbetsprover via Varbi för att delta i urvalet för den här utbildningen. För vissa utbildningar kan arbetsproverna också vara del av behörighetskravet. Endast filer som laddats upp till aktuell antagningsomgång kan beaktas i urvalet.
Om du har använt AI-verktyg/AI-tekniker för att framställa eller bearbeta video, bild, ljud eller text i något av dina konstnärliga verk eller inlämnade provdelar, ber vi dig beskriva din användning och din framställningsprocess.
Syftet med urval- och arbetsprovet är att bedöma den sökandes vokaltekniska förmåga och musikdramatiska gestaltningsförmåga.
Bedömning
Behörig: den sökande visar förmåga enligt följande kriterier:
- Att visa avancerad vokalteknisk förmåga
- Att visa god förmåga till musikdramatisk gestaltning.
Ej behörig: den sökande uppfyller inte kriterierna för behörighet.
Följande arbetsprover ska skickas in:
1. Ange ditt röstfack
2. Ange din provrepertoar: Ange två operastycken som spelas in och bifogas enligt nedan samt ytterligare tre stycken som du ska vara redo att framföra om du blir kallad till prov på Stockholms konsthögskola.
3. Film: Ladda upp en video där du framför de två olika arior/stycken du angett tidigare (max 150 Mbit). Du kan behöva minska videons storlek innan du laddar upp den. Använd filformat mov, mp4 eller avi. Läs mer här om hur du konverterar din film.
4. Ljudfil: Ladda upp en okomprimerad ljudfil där du sjunger samma arior/stycken som på filmen (max 150 Mbit). Använd filformat mp3, wav, m4a eller aiff.
5. Biografi: Här listar du utbildning, yrkeserfarenheter och andra för kursen relevanta erfarenhter. Biografin måste skrivas på engelska. Maximalt 1 A4-sida, ca 4000 tecken inkl. blanksteg.
6. Intyg: Stämplade och/eller påskrivna intyg/betyg bifogas som styrker din biografi.
Gör så här för att ladda upp dina arbetsprov via Varbi
- Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
- Fyll i dina personuppgifter.
- Obs! Fyll i ditt anmälningsnummer från antagning.se.
- Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument/filer.
- Döp dokumenten/filerna med innehåll och ditt namn t.ex. Biografi_förnamn_efternamn.
Bekräftelse på att du har lämnat in ditt arbetsprov via Varbi
När du har skickat in ditt arbetsprov får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett. Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för arbetsprovssystemet Varbi:
E-post: support@varbi.com
Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08.30–12.00 och 13.00–16.30).
Om det finns fler behöriga sökande än utbildningsplatser sker ett urval. Urval till kursen görs genom en samlad bedömning av inlämnade ansökningshandlingar samt eventuellt även antagningsprov.
Vid antagningsprov bedöms vokal teknik, musikdramatiskt uttryck, notläsningsförmåga och musikteoretiska kunskaper.
Rangordningen görs utifrån samma inskickade material som vid behörighetsprovet.
Om du är medborgare i Sverige, EU, ett EES-land eller Schweiz är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.
Om du inte är medborgare i Sverige, EU, ett EES-land eller Schweiz måste du betala anmälnings- och studieavgift.
Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker studieavgiften för program.
Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.
Studieavgiften är 154 500 SEK för student från tredje land.
Information
Studieperiod: 1 september 2025–18 januari 2026
Utbildningens omfattning: 15 hp
Huvudsakligt undervisningsspråk: Engelska
Studieort: Stockholm
Studietakt: 50 %
Ämnesenhet: Opera
Ansökningsperiod: 17 mars 2025–15 april 2025
Utbildningsplan/kursplan:Ladda ner