Doktorandprojekt

”Den iscensatta dokumentären” av Marcus Lindeen

Forskare: Marcus Lindeen

Den iscensatta dokumentären är ett doktorandprojekt av Marcus Lindeen. Marcus är doktorand i film och media.

Regissören Marcus Lindeen undersöker i sitt forskningsprojekt den iscensatta dokumentärfilmens möjligheter och problem. Vad händer när man istället för att åka ut i verkligheten bjuder in den till filmstudion och använder sig av arbetsmetoder hämtade från teatern och spelfilmen? Doktorandarbetet kommer att resultera i en trilogi med dokumentärfilmer inspelade i studiomiljö.

Den första filmen, Ångrarna, hade premiär redan 2010 och vann både en Guldbagge för bästa dokumentär, tv-priset Kristallen och Prix Europa för bästa europeiska dokumentär. Filmen skildrar ett samtal mellan två äldre svenska män som båda ångrar sina könsbyten.

Den andra filmen påbörjades innan utbildningen men har färdigställts under Marcus första år som doktorand. Den får premiär under 2018 och har titeln Flotten (”The Raft”). Filmen handlar om ett socialt experiment från 1973 då elva personer drev över Atlanten på en flotte för att undersöka våld och sexuella relationer. Det är en internationell samproduktion som spelats in i en studio i Trollhättan där scenografen Simone Grau Roney skapat en exakt replika av flotten där delar av besättningen återförenas för första gången på över fyrtio år för att prata om experimentet. Filmen som produceras av Erik Gandini och bolaget Fasad får premiär på svenska och danska biografer hösten 2018 men redan förra året så ställde Marcus ut scenografin till Flotten som en interaktiv konstinstallation på Centre Pompidou i Paris och i mars 2018 kommer utställningen, som innehåller både ljud och video, att visas på nytt på Charlottenborg Kunsthal i Köpenhamn. Samtidigt får filmen sin festivalpremiär i huvudtävlan på den danska dokumentärfilmfestivalen CPH:DOX. Installationen på Charlottenborg är en del av utställningen #WHATIF som pågår fram till den 22 maj.

Premiär på The Raft

TheRaft_Poster_listbildnyhet.jpg 

Den 17 mars är det premiär på The Raft på biografen Grand i Köpenhamn med efterföljande samtal mellan Marcus Lindeen och festivaldirektören Tine Fischer. Den 23 mars håller Marcus en masterclass på Charlottenborg där han i samtal med kritikern och curatorn Ela Bittencourt samtalar kring arbetet med Flotten, både som film och som konstinstallation. Det samtalet presenteras i samarbete med Stockholms konstnärliga högskola.

Delseminarium 2018

Fredagen den 13 april kommer det första delseminariet i forskningsprojektet att presenteras på Stockholms dramatiska högskola där Marcus Lindeen visar filmen och reflekterar kring arbetet tillsammans med regissören och författaren Stig Björkman.