Kersti Grunditz Brennan
Doktorand, Lektor i filmklippning

Kersti  Grunditz Brennan

Avdelning : Institutionen för film och media
E-post : kersti.grunditzbrennan@uniarts.se
Telefonnummer : +46 8 49 400 610

På vilken utbildning och i vilket ämne undervisar du på SKH?
Jag undervisar i filmklippning och är ansvarig för kandidatprogrammet med inriktning filmklippning samt är del i det lärarlag som tillsammans undervisar och handleder filmklassens och dokumentärfilmarnas teamövningar. Jag håller också i den fristående kursen Physical Cinema, har öppna föreläsningar och individuell handledning med filmstudenter på kandidat och masternivå.

Berätta något som du vill lyfta fram inom ditt område.
Det sägs ofta att det är svårt att separera klippningen från filmen men filmen formas alltid genom klippningen på olika sätt.  Jag är fascinerad av rörelse, musik, rytm, närvaro och hur klippningen skapar flöden av relationer mellan bilder, människor och skeenden. Den världsbild en film förmedlar kan förändras helt genom klippningen och det är därför viktigt att klippare hela tiden utvecklas, fördjupar vår kunskap om omvärlden och vår förståelse för andra människor och andra erfarenheter.

Vad är viktigt för dig i din roll som lärare?
Att locka studenterna att utmana sig själva genom att växla mellan styrda övningar där de får strikta ramar i obekanta domäner och övningar som är väldigt fria. 

Att blanda teori, praktik, och träning på att formulera vad som gjorts.

Att bryta ner processer i mindre delar och göra en sak i taget och genom kurser/år pendla mellan detaljer och helhet, gemensamt och individuellt för att så småningom ha hjälpt studenterna hitta sina personliga röster, trygghet i sin kompetens och mod att tänka nytt och utveckla framtidens film.

Har du några råd till den som vill söka till SKH?
Den egna lusten och drivkraften att berätta är enormt viktig. Att du vågar visa vem du är i skapande sammanhang, att du är intresserad av samarbete och att du har erfarenheter som hjälper dig att sätta dig in i andra människors upplevelser och känslor. Rytm och tajming är viktiga egenskaper för en filmklippare så att dansa, hålla på med musik eller liknande är bra förberedelse för filmskapande i form av filmklippning.  

Vad gör du när du inte undervisar här på SKH?
Jag har en bakgrund inom dansen och har min Masterexamen i koreografi, men arbetar sedan tjugo år främst med dokumentärfilm som filmare och klippare. Jag klippt ett 30-tal filmer för bio och tv.  I egen regi har jag gjort filmer om bland andra Kerstin Ekman och Carl Johan De Geer. Min film om Michael Jacksons koreograf Vincent Paterson, The Man Behind the Throne, är såld till 15 länder och har visats på festivaler över hela världen. Mina senaste filmer är dokumentärerna Maries Attitude om hovdansaren Marie Lindqvist som jag både regisserat och klippt och Citizen Schein där jag stod för klippningen och regin var ett gemensamt arbete med Maud Nycander och Jannike Åhlund. Jag är sedan 2017 också doktorand här på SKH.

Pågående projekt Forskningsprojekt
Visa alla i DiVA