2024-02-28

Unga Klara anställer hela mimskådespeleris avgångsklass

Årets examensföreställning i mimskådespeleri innebär ett steg in i yrkeslivet för studenterna. De guidas dit av en grupp full av rutinerade SKH-alumner – och i höst anställs de som skådespelare på riktigt.
Avgångsklassen för kandidatprogrammet i mimskådespeleri
Avgångsklassen för kandidatprogrammet i mimskådespeleri ska tillsammans med tre externa skådespelare gör alla rollerna i produktionen. Foto: Märta Thisner/Unga Klara

Skådespelarutbildningens första examensföreställning efter att SKH bildades 2014 var föreställningen X, ett samarbete med Unga Klara som rönte stor uppmärksamhet och turnerade runt i Sverige. Det var också en av de första föreställningarna under Unga Klaras då helt nya konstnärliga ledare Farnaz Arbabi och Gustav Deinoff, som precis som SKH firar sitt personliga tioårsjubileum i år.

När SKH nu återvänder till Unga Klara är det till betydligt mer rutinerade konstnärliga ledare. Unga Klara har gått från en osäker tillvaro som fri teatergrupp till att bli Sveriges nationella scen för barn och unga, och Farnaz och Gustav knyter på ett sätt ihop säcken genom att för första gången regissera en föreställning tillsammans. Den tvådelade föreställningen Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas spelas på scenen Lagret på Kulturhuset Stadsteatern och utgör examensföreställning för kandidatprogrammet i mimskådespeleri på SKH.

– Vi nämnde i en diskussion förra året att vi gärna skulle jobba med den typ av estetik Farnaz och Gustav står för, berättar Fabian Lexner, som går i avgångsklassen i mimskådespeleri. Men vi trodde aldrig att vi skulle få arbeta med dem såhär, det är väldigt coolt.

Efter diskussionen ringde kursansvariga Åsa Johannisson helt sonika upp Unga Klara, och fick ett positivt gensvar. Farnaz, Gustav och dramatikern Erik Uddenberg kom och gjorde en workshop tillsammans med studenterna, och de klickade direkt.

– Det är en så uppmärksam, ambitiös och generös grupp, säger Farnaz. De är väldigt bra på att ta till sig och lösa uppgifter tillsammans.

– På Unga Klara skapar vi teater tillsammans, vi är väldigt kollektiva i våra processer, säger Gustav. Det är också något som den här klassen är intresserade av, de vill verkligen jobba som en ensemble.  Det är också jättebra att avgångsklassen på SKH väljer att satsa på just barn- och ungdomsteater, som inte alltid har en självklar plats. Det ökar vår kredd att man väljer att göra en examensföreställning för barn.

Åtta alumner medverkar

Förutom mimskådespelarstudenterna gör även tre studenter från kandidatprogrammet i scenkonst sina examensarbeten i föreställningen. Med bakom scenen finns dessutom hela åtta personer som fått sina utbildningar på SKH eller dess föregångare. Gustav, Farnaz och Erik har alla examen härifrån. Det har också Unga Klaras VD Stefan Hansen, scenografen Jenny Kronberg, kostymdesignern Matilda Hyttsten, producenten Sara Fors och koreografen BamBam Frost.

– Många av oss har en egen relation till SKH, berättar Stefan Hansen. De jag pluggade med här är ett utsnitt av min generation inom scenkonst – under mina år i teatervärlden har jag fått jobba med många jag gick med. Vi vet vad studenterna går igenom just nu, vi har egen erfarenhet av vad man får när man går på den här typen av utbildning.

Kollationering Unga Klara 2.jpg
I måndags hölls en kollationering på SKH, det vill säga ett första stort möte med alla som ska jobba med produktionen. Foto: Johan Palme/SKH

Att göra sin examensföreställning på en etablerad teaterscen, med alla de funktioner och roller som finns i på en riktig teater, blir som en slags praktik, och en mjuk övergång in i arbetslivet, berättar Farnaz.

– När man tar examen är man fylld med känslor, säger Gustav. Det är alltid ett risktagande att arbeta med konstnärlig verksamhet när det gäller var man hamnar, och man går ut i världen med skräckblandad förtjusning. Det är så kul att kunna erbjuda dem en brygga ut dit.

Och det blir en ingång i det professionella yrkeslivet på mer än ett sätt. När examensföreställningarna i maj är slut övergår pjäsen till en reguljär föreställning, som ska spelas hösten ut, och de nyutexaminerade skådespelarna ska få riktiga anställningar under spelperioden.

– Vi är verkligen stolta över att kunna erbjuda hela gruppen en anställning, säger Farnaz. De ska få sitt första jobb tillsammans! I en osäker teatervärld är det också ett branschpolitiskt ställningstagande att kunna göra såhär, det är viktigt för oss.

Mitt hjärta säger:, skriven och regisserad av Farnaz Arbabi, och Lev, skrik, andas, skriven av Erik Uddenberg och regisserad av Gustav Deinoff, har urpremiär tillsammans i maj.

SKH 10 år

SKH 10 gul.png

SKH firar tio år som högskola 2024, och fyller året med tillbakablickar, framtidsvisioner, texter och evenemang som på olika sätt knyter an till jubileet.

Läs mer om tioårsjubileet och vår historia på vår webbplats

Mitt hjärta säger: Lev, skrik, andas

Premiär: 11 maj

Plats: Unga Klara, Kulturhuset Stadsteatern, Stockholm

Övrigt: Längd: 45 min per enskild akt. Som svit 1 timme och 55 min inklusive paus. Lämplig från 8 år och uppåt.

Läs mer och boka biljetter

IMG_3793.JPG
Stacey Sacks, ämneschef för skådespeleri, berättar om hur examensföreställningen passar in i kursen. Foto: Magdalena Marklund/SKH

Fabian Lexner.jpg
Fabian Lexner. Foto: Johan Palme/SKH

Farnaz Arbabi, Erik Uddenberg och Gustav Deinoff.jpg
Farnaz Arbabi, Erik Uddenberg och Gustav Deinoff. Foto: Johan Palme/SKH

Stefan Hansen.jpg
Stefan Hansen. Foto: Johan Palme/SKH

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se