Information
 

Riggare inom cirkusutbildning träffades i Montpellier

2023-05-22

SKH:s internationella projekt RIGGERS möttes för andra gången under FEDEC Spring Talk i Montpellier. Stora synergier och kontakter skapades och projektet kunde presentera sig för en mycket relevant publik.

Det EU-samfinansierade projektet RIGGERS har just avslutat sitt andra seminarium och är på väg in i sitt sista år med spännande aktiviteter. Det tvååriga projektet har utvecklats för att tillgodose behoven hos riggare inom högre cirkusutbildningar, med målet att förbättra kvaliteten på säkerhetsåtgärder och skapa en internationell gemenskap för att utbyta färdigheter, råd och expertis att föras vidare till kommande generationer.

Johan Bodin, riggare vid SKH, ledde ett avsnitt vid seminariet tillsammans med sin kollega från École Nationale de Cirque de Montréal, en av de åtta deltagande utbildningsinstitutionerna.

Johan_Bodin_550.jpg

- Vår del handlade om frågor om studenternas framträdanden som är öppna för en publik, och vi blev förvånade över hur mycket vi hade gemensamt. Även om situationen kan skilja sig mycket mellan olika länder och till och med mellan olika skolor har vi i stort sett samma erfarenheter, problem och utmaningar.

- Att bygga upp förtroendefulla relationer och kommunikation med internationella kollegor på det här sättet kommer verkligen att gynna oss och våra cirkusskolor på så många sätt. Till exempel när det gäller att dela med sig av bästa praxis, men också när det gäller att få stöd från dina kolleger när du argumenterar för åtgärder som behöver göras på din skola. 

Projektets samordning 

SKH är huvudsamordnare för RIGGERS-projektet men har valt att involvera European Federation of Professional Circus Schools (FEDEC) som samordnare.

FEDEC:s vårsamtal, som samlar ledare för cirkusutbildning från hela Europa och andra länder, hölls parallellt med RIGGERS-seminariet i Montpellier, vilket skapade stora synergieffekter. Viktigast av allt var att projektet kunde presenterade sina resultat och sin verksamhet för en mycket relevant publik och att många kontakter knöts.

- Vi är oerhört tacksamma för att vi har haft FEDEC som samordnare. Eftersom de är en högt ansedd paraplyorganisation för cirkusutbildningsinstitutioner är de viktiga för att underlätta projektet, men också en idealisk värd för de resurser som skapats av projektet, så att de blir tillgängliga för framtiden, säger Jorun Kugelberg, samordnare för internationella relationer vid SKH.

The European Federation of Professional Circus Schools (FEDEC) har mer än 80 medlemmar i mer än 20 länder i och utanför Europa.

Grattis Alisan!

Under FEDEC:s vårsamtal omvaldes Alisan Funk, programansvarig för kandidatutbildningen i cirkus och ämneschef för cirkus vid SKH, till FEDEC:s styrelse för ytterligare en treårsperiod. Hon kommer därmed att fortsätta att representera SKH i den tolv ledamöter starka styrelsen.

Funk Alisan_550.jpg