VIS nummer 7
Information

Nytt nummer av VIS: Metamorfoser – skildringar av det ständigt föränderliga

2022-03-21

14 mars släpptes VIS – Nordic Journal for Artistic Research nummer 7 med tema Metamorfoser – skildringar av det ständigt föränderliga. Det breda och metaforiska temat för #7, metamorfos, har visat sig både överskrida och konkretiseras av det dramatiska händelseförloppet i världen.

Anna Lindal är redaktör för andra gången i rad. Förra numret (VIS nummer 6) hade tema ”Smitta”, och även då påverkades temat av dagsaktuella ämnen på ett annat sätt än det kanske var tänkt på från början. Mycket hinner hända under det år som går från att en utlysning öppnas till att ett nummer publiceras.

– I vår utlysning till det här numret ifrågasatte vi om det alls är möjligt att relatera konstnärliga praktiker om metamorfos till vår samtid där förändring är alltmer närvarande i vardagen. Vi skrev också om rädslan för att världen balanserar vid en brytpunkt, där varje steg i någon riktning kan få avgörande konsekvenser. Dessa frågor har visat sig vara mycket relevanta de senaste veckorna – på andra sätt än vi förutsåg när vi formulerade utlysningen, säger Anna Lindal, redaktör för numret.

Numrets ämne är omfattande och inbjuder till en mängd tolkningar och perspektiv. De fem expositionerna behandlar temat på olika sätt, det finns estetiska, politiska, sociala och personliga perspektiv på transformation av material, historia och process samt på metoder och teori.

– Det som för mig verkligen också är slående i dessa expositioner är hur alla medverkande konstnärer ifrågasätter sin egen praktik – med en ibland genomgripande omvandling av den konstnärliga praktikens ”normala” inneboende kunskap. Som dokumentärfilmaren som arbetar med performance och iscensättning, arkitekten som ifrågasätter innebörden av att ”producera mer av det samma, bara lite grönare eller lite mer social”, och bildkonstnären som upptäcker och bejakar att hon är en poet, berättar Anna.

Läs hela numret här

Expositioner i numret

Arturo Delgado PereiraWe Would Strike!: Beyond Representation in a Post-Industrial Town.
Paola Torres Núñez del PradoThe Sonified Textiles within the Text(il)ura Performance: Cross-cultural Tangible Interfaces as Phenomenological Artifacts
Sergio Montero BravoTerritorial Art, Design & Architecture
Klara WaaraTa Form
Tobias Leibetseder/Thomas GrillFragments in Time

VIS nummer 7 består av totalt fem expositioner. Konstnärerna/författarna till expositionerna har arbetat med dem i nästan ett år. Samtliga expositioner har genomgått en öppen och dialogbaserad peer-review-process innan de publicerades.