Information
 

VIS vinner två priser hos Society for Artistic Research

2021-04-09

Två expositioner i tidskriften VIS – Nordic Journal for Artistic Research har av Society for Artistic Research tilldelats varsitt pris, varav det ena är det finaste pris en exposition inom konstnärlig forskning kan få: SAR RC Prize for Best Exposition.

En av två vinnare av 2020 års SAR RC Prize for Best Exposition är ”Gjenvinning: Eksponering av kullårer og fatalisme i Appalachene med digitale midler” av Ernie Roby-Tomic, som är med i VIS #4. Med hjälp av topografiska satellitdata utforskar konstnären hur kontroversiella gruvdriftstekniker förstört marken i bergskedjan Appalacherna, och hackar datan för att återta en mer fullständig ekonomisk, kulturell och miljömässig historieskrivning kring metoderna. Det hela är strukturerat som en vindlande, gruvdriftsliknande nedstigning i en digital Jord.

Ernie Roby-Tomic är performancekonstnär och musiker från West Virginia, numera baserad i norska Tromsø. Hans exposition publicerades i det fjärde numret av VIS, som släpptes i oktober 2020 med Trond Lossius som redaktör och temat ”Spor i materiale og teknikk”. Ni kan läsa hela numret här.

Dessutom vann en annan exposition från VIS #4, “Radical Inside” av konstnären Palle Torson, andra pris i samma tävling. Palle Torsson är en stockholmsbaserad konstnär, hacker och programmerare, och använder här möjligheten att genom utforskning omkontextualisera kommersiella 3D-modeller för att hitta queera läsningar av vad på ytan är heteronormativa tekniska tillämpningar.