2024-06-20

Alumnintervju: Wiktor Sundqvist

Från att ha varit helt fokuserad enbart på sången, upptäckte Wiktor Sundqvist teatern och sökte in till Operahögskolan för att kunna kombinera de båda delarna. Idag frilansar han och sjunger på alla de stora operahusen i Sverige.
""
Foto: Maja Brand

I samband med SKH:s tioårsjubileum ville vi fråga några alumner hur de upplevde sin tid på skolan. De som vi har intervjuat studerade på den tiden som vi fortfarande använde namnen Operahögskolan (OHS), Stockholms dramatiska högskola (StDH) och DOCH Dans och Cirkushögskolan parallellt med SKH. Näst på tur är Wiktor Sundqvist som gick kandidatprogrammet i opera på Operahögskolan 2012–2015.

Berätta lite om din bakgrund och varför du valde just Operahögskolan för din utbildning?

– Jag valde Operahögskolan för att det var en naturlig väg in i yrket som operasångare. Jag har alltid velat sjunga och haft fokus på sången men under min tid på Kungl. Musikhögskolan, där jag gick en kandidatutbildning i klassisk sång, blev jag mer och mer intresserad av teaterbiten och såg konstformen opera som något komplett att ägna mig åt.

Hur upplevde du din tid på högskolan?

– Jag upplevde tiden på skolan som lustfylld. Klimatet var en aning tuffare än på Musikhögskolan med många individualister på ett och samma ställe. Men generellt tyckte jag att stämningen var trevlig och att vi alla fick arbetsro och pepp från lärare och professorer.

Påverkades du av sammanslagningen av de tre skolorna till SKH?

– Nej, det skulle jag inte säga. Det var väl vissa förändringar i utbildningen som märktes. Om det var för att spara pengar eller inte vet ju inte jag men vissa delar var till det sämre.

Vad gjorde du direkt efter examen och vad gör du idag?

– Direkt efter examen stack jag till Göteborgsoperan och gjorde rollen som Janek i Janaceks Makropulos Case. Sen dess har jag varit frilansande operasångare som hoppat runt mellan operahusen och fått göra många roliga rolltolkningar.

Var det en fördel för ditt framtida professionella nätverk att gå på en skola med många olika konstnärliga inriktningar?

– Nja, man har ju stött på folk i arbetslivet som man jobbade tillsammans med under samarbeten med de andra inriktningarna på skolan. T.ex. en maskör som sminkade oss till ett uppspel och liknande. Kanske blev det fler omfattande samarbeten åren efter att jag gick min utbildning? Eller så är det minnet som sviker ...

Hur ser du på SKH idag?

– Jag har ingen tydlig bild av SKH idag men vad jag får höra från personer som studerar där nu, är att det är övervägande positivt och trivsamt.

SKH 10 år

SKH 10 gul.png

SKH firar tio år som högskola 2024, och fyller året med tillbakablickar, framtidsvisioner, texter och evenemang som på olika sätt knyter an till jubileet.

Läs mer om tioårsjubileet och vår historia på vår webbplats

wiktor-sundqvist-5-photo-by-maja-brand.jpg
Wiktor Sundqvist (foto: Maja Brand)

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se