2024-06-07

Alumnintervju: Rhiannon Cave-Walker

Rhiannon Cave-Walker växte upp i Byron Bay i Australien och var redan i unga år fast besluten att bli professionell cirkusartist. Hon arbetar idag med välkända australienska cirkuskompaniet CIRCA Contemporary Circus, som hon turnerar och gör shower med.
Rhiannon ligger i spagat på ett golv och tittar in i kameran
Foto: Billie Wilson-Coffey

I samband med SKH:s tioårsjubileum ville vi fråga några alumner hur de upplevde sin tid på skolan. De som vi har intervjuat studerade på den tiden vi fortfarande använde namnen Operahögskolan (OHS), Stockholms dramatiska högskola (StDH) och DOCH Dans och Cirkushögskolan parallellt med SKH. Nu har turen kommit till Rhiannon Cave-Walker som gick kandidatprogrammet i cirkus på DOCH 2013–2016.

Kan du berätta lite om din bakgrund och varför du valde just DOCH för din utbildning?

– Jag växte upp i Byron Bay i Australien och hade den stora turen att ha den underbara ungdomsorganisationen Spaghetti Circus som mitt andra hem från 4 till 18 års ålder. Spaghetti Circus är en av Australiens ledande ungdomscirkusar och har varit en viktig del av mitt liv när det gäller att utveckla en rad cirkusfärdigheter men också självförtroende, relationer, respekt och prestationsförmåga. Jag kommer från en väldigt kreativ och stöttande familj, så det var ingen överraskning att jag redan i unga år ville bli professionell akrobat och cirkusartist.

Jag valde sedan DOCH på grund av deras gode rykte och intressanta relation med dans, rörelseforskning och samarbeten med inspirerande lärare. Jag var också väldigt angelägen om att få ta del av Alexandra (Sasha) Gavrilovs kunskaper inom handstående och parakrobatik.

Hur upplevde du din tid på högskolan?

– Min tid på högskolan var en av de mest utmanande men också mest givande tiderna. Mitt fokus låg på handstående och parakrobatik som "flyer". När jag var där blev den krävande disciplinträningen och det ständiga sökandet efter ett personligt uttryck hela min värld men den bubblan och det fokuset är det som gör skolan till en så speciell plats. Att arbeta så nära en mångsidig men ändå underbart fantastisk grupp av klasskamrater, liksom hårt arbetande men ändå stödjande lärare, var otroligt inspirerande. Jag skulle inte vara den artist eller akrobat jag är idag utan den erfarenhet jag fick under tiden jag tillbringade på DOCH/SKH!

Påverkades du av sammanslagningen av de tre skolorna till SKH, och i så fall på vilket sätt?

– Det känns inte som att sammanslagningen av de tre skolorna påverkade mig särskilt mycket såvitt jag kan minnas, eftersom vår struktur och miljö förblev relativt densamma, det var bara bakom kulisserna som det förändrades.

Vad gjorde du direkt efter examen och vad gör du idag?

– Efter examen blev jag ensemblemedlem i det australiensiska akrobatiska kompaniet Gravity and Other Myths i över två år och fortsatte sedan med att skapa mitt eget kompani FAUNA som bestod av fem andra SKH-alumner (Matt Pasquet, Imogen Huzel, Enni-Maria Lymi och Dan Liddiard) och en livemusiker (Geordie Little). Vi turnerade framgångsrikt i fyra år och sedan flyttade jag tillbaka till Australien för att bli medlem i det välkända australiensiska cirkuskompaniet CIRCA Contemporary Circus, som jag efter fyra år fortfarande turnerar och gör shower med.

Var det bra för ditt framtida professionella nätverk att gå på en skola med många olika konstnärliga inriktningar?

– Ja, att gå på en cirkusskola var superbra för min resa och för där jag är idag. Jag arbetar för närvarande inte med några andra alumner, men mitt tidigare kompani bestod enbart av SKH-alumner och jag har ett stort nätverk av vänner och kontakter i branschen tack vare DOCH/SKH.

Hur ser du på SKH idag?

– Jag ser fortfarande SKH som en högskola på hög nivå som skapar intressanta och mycket skickliga konstnärer som tänjer på de fysiska gränserna. Det har varit svårt att hålla sig uppdaterad och följa många av studenterna, men jag gör mitt bästa.

Rhiannon2_1440.jpg
Foto: Billie Wilson-Coffey

Rhiannon1_1440.jpg
Foto: Christina Zauner

SKH 10 år

SKH 10 gul.png

SKH firar tio år som högskola 2024, och fyller året med tillbakablickar, framtidsvisioner, texter och evenemang som på olika sätt knyter an till jubileet.

Läs mer om tioårsjubileet och vår historia på vår webbplats

Rhiannon Cave-Walker_550.jpg
Rhiannon Cave-Walker (foto: Billie Wilson-Coffey)

Anmäl dig till våra nyhetsbrev
Din mejladress

Telefon växel: 08-49 400 000
Allmän information: info@uniarts.se
Utbildningsfrågor: studieinfo@uniarts.se
Frågor om vår forskarutbildning: phdpositions@uniarts.se