Sök i tid
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast kl. 23.59 (svensk tid).
Gör så här när du har kommit in i ansökningssystemet:
1. Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
2. Fyll i din personliga information, kom ihåg personnummer.
3. Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument.
Innan du laddar upp dina dokument måste du förbereda dem:
- De dokument du skannar in ska vara original. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg.
- Skanna ALLA sidor i dokumentet, även de sidor som endast innehåller instruktioner eller annat som inte nödvändigtvis rör ditt betyg. Se till att sidorna hamnar i en och samma fil.
- Om du laddar upp kopior av originaldokument måste dokumenten vara vidimerade. Att en kopia är vidimerad innebär att någon annan än du har skrivit sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på handlingen och på så sätt intygar att kopian stämmer med originalet. Du kan be någon du känner eller en myndighetsperson att vidimera dina dokument.
- Alla dokument ska vara i pdf-format.
- Döp dokumenten med innehåll och ditt namn t.ex. CV_förnamn_efternamn
Följande dokument ska finnas med för att din ansökan ska vara komplett:
1. Dokumentation som visar att du uppfyller grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå
- Betyg/intyg som visar att du har en en examen på grundnivå om 180 högskolepoäng för att visa att du uppfyller grundläggande behörighet för högskolestudier på avancerad nivå. OBS! vi accepterar inte utskrifter från Antagning.se.
- Om du studerar sista året på en kandidatexamen, ladda upp resultatintyg med slutförda kurser.
- Har du inte studerat på högskola kan du ansöka om validering av reell kompetens (se nedan).
2. Dokumentation som visar att du uppfyller de särskilda behörighetskraven
- Examensbevis för konstnärlig kandidatexamen, eller motsvarande examen, inklusive kursförteckning. OBS! vi accepterar inte utskrifter från Antagning.se.
- Dokumentation som visar att du uppfyller kravet på kunskap i engelska språket: Engelska 6 eller motsvarande. Här finns mer information om kravet på kunskaper i engelska.
- Dokumentation som visar att du uppfyller kravet på kunskap i svenska: Svenska 1, 2 och 3. Här finns mer information om kravet på kunskaper i svenska.
- Dokumentation som styrker 15 hp samt Examensarbete inom en för sökt masterinriktning relevant inriktning från Kandidatprogram i film och media, eller motsvarande.
- Har du inte studerat på högskola du ansöka om validering av reell kompetens (se nedan).
3. Motiveringsbrev - Skriv högst två A4-sidor, dvs ca 8000 tecken inklusive blanksteg.
Ladda upp ett motiveringsbrev som svarar på följande frågor: Varför söker du till programmet? Vad har du för förväntningar på programmet?
4. Ditt CV
Här listar du utbildning, yrkeserfarenheter och andra relevanta erfarenheter som du vill visa.
5. En projektidé, konstnärlig frågeställning eller forskningsfråga - högst 3 A4-sidor, 12000 tecken.
Det ska vara något som är möjligt att genomföra som examensarbete inom masterprogrammet, men du kommer att kunna byta projektidé, konstnärlig frågeställning eller forskningsfråga under utbildningen. Förklara hur du tänkt kring de konstnärliga valen i förhållande till relevanta sociala och etiska aspekter inom den sökta inriktningen. Visa också din förståelse av konstens roll i samhället.
6. Ladda upp ett klipp - max 2 min, max 150 MB. Filmformat: mov, mp4 or avi. Ljudformat: mp3, wav, m4a or aiff.
Skapa ett verk med bild (film, animation or stillbilder) och/eller med ljud som gestaltar någon/något som har fångat ditt intresse nyligen.
7. Arbetsprov - Max 5 min, max 150 MB. Filmformat: mov, mp4 or avi. Ljudformat: mp3, wav, m4a or aiff.
Ladda upp ett arbetsprov, eller en del av ett verk, från din portfolio som du anser beskriver ditt hantverk och dina förmågor inom den inriktning du söker till på bästa sätt. Film, ljud eller animering.
8. Skriv en beskrivning av kontexten (var, hur och varför) och din roll i produktionen ovan (Fråga 7). Max 2000 tecken.
9. Pass eller nationellt ID-kort (om du inte är svensk medborgare)
Du som har svenskt personnummer eller svenskt medborgarskap behöver inte ladda upp en passkopia. Kom ihåg att ange ditt personnummer när du fyller i ansökan. Sökande från s.k. tredje land måste betala anmälningsavgift, och om antagen även studieavgift, för sina högskolestudier i Sverige. Du som är medborgare i ett EU, EES-land eller Schweiz behöver varken betala anmälningsavgift eller studieavgift. Du ska ladda upp en passkopia/giltigt nationellt identitetskort så att vi kan kontrollera ditt medborgarskap.
Om du saknar behörighet och vill ansöka om reell kompetens
Om du inte har den utbildning som behövs för grundläggande behörighet, och/eller särskild behörighet, kan du ansöka om reell kompetens/undantag. När du ansöker om reell kompetens/undantag ska du ladda upp:
- ett brev där du motiverar varför du anser att du har kunskaper som motsvarar grundläggande/särskild behörighet.
- dokumentation av tidigare studier och/eller yrkeslivserfarenhet som styrker ditt CV. Intygen ska vara på svenska, danska, norska eller engelska - signerade och daterade av den som skrivit intyget/n. Vi godtar inte e-postmeddelanden som intyg.
Här kan du läsa mer om reell kompetens och undantag.