När utbildningen är öppen för ansökan söker du via vårt webbaserade ansökningssystem. Du kommer in i systemet genom att klicka på knappen "Ansök" på den här sidan.
Vi tar enbart emot ansökningar/intyg via ansökningssystemet, inte via mejl eller vanlig post.
Sök i tid
Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdagen. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).
Gör så här när du har kommit in i ansökningssystemet:
1. Registrera dig genom att ange namn och e-postadress.
2. Fyll i din personliga information, kom ihåg personnummer.
3. Fyll i ansökningsformuläret och ladda upp efterfrågade dokument.
Innan du laddar upp dina dokument måste du förbereda dem:
- De dokument du skannar in ska vara original. Om dokumentet är i färg ska du skanna det i färg.
- Skanna ALLA sidor i dokumentet, även de sidor som endast innehåller instruktioner eller annat som inte nödvändigtvis rör ditt betyg. Se till att sidorna hamnar i en och samma fil.
- Om du laddar upp kopior av originaldokument måste dokumenten vara vidimerade. Att en kopia är vidimerad innebär att någon annan än du har skrivit sin namnteckning, namnförtydligande och telefonnummer på handlingen och på så sätt intygar att kopian stämmer med originalet. Du kan be någon du känner eller en myndighetsperson att vidimera dina dokument.
- Alla dokument ska vara i pdf-format om inget annat anges.
- Döp dokumenten med innehåll och ditt namn t.ex. cv_förnamn_efternamn
Följande dokument ska finnas med för att din ansökan ska vara komplett:
1. Pass eller nationellt ID-kort (om du INTE är svensk medborgare)
Du som har svenskt personnummer eller svenskt medborgarskap behöver inte ladda upp en passkopia. Kom ihåg att ange ditt personnummer när du fyller i ansökan. Sökande från s.k. tredje land måste betala anmälningsavgift, och om antagen även studieavgift, för sina högskolestudier i Sverige. Du som är medborgare i ett EU, EES-land eller Schweiz behöver varken betala anmälningsavgift eller studieavgift. Du ska ladda upp en passkopia/giltigt nationellt identitetskort så att vi kan kontrollera ditt medborgarskap.
2. Dokumentation som visar att du uppfyller grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå
- Ladda upp betyg/intyg som visar att du har genomgått högskoleutbildning om 180 hp på grundnivå för att visa att du uppfyller grundläggande behörighet för högskolestudier på avancerad nivå. OBS! vi accepterar inte utskrifter från Antagning.se.
- Om du studerar sista året på en kandidatexamen ladda upp resultatintyg med slutförda kurser.
- Har du inte studerat på högskola kan du ansöka om validering av reell kompetens (se nedan).
3. Dokumentation som visar att du uppfyller de särskilda behörighetskraven konstnärlig kandidatexamen och Engelska 5
- Examensbevis för konstnärlig kandidatexamen, inklusive kursförteckning. OBS! vi accepterar inte utskrifter från Antagning.se.
Har du inte studerat på högskola kan du ansöka om validering av reell kompetens (se nedan).
- Dokumentation som visar att du uppfyller kravet på kunskap i engelska språket: Engelska 5. Här finns mer information om kravet på kunskaper i engelska. Uppfyller du inte behörighetskravet kan du anmäla dig till ett lokalt prov arrangerat av SKH för bedömning av kunskaper i engelska.
4. Ditt cv
Här listar du utbildning och yrkeserfarenheter som du tycker är relevanta för ansökan. Använd PDF.
5. Motiveringsbrev
Ett personligt brev där du motiverar varför du söker utbildningen. Max ½ A4 (ca 2000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
6. Din utgångspunkt/frågeställning
En beskrivning av en utgångspunkt eller frågeställning inom din egna konstnärliga praktik som du vill utveckla och arbeta med under utbildningen. Vi efterfrågar alltså inte ett färdigformulerat projekt utan ett material som kommer att vidareutvecklas. Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
Du ska även lämna in arbetsprover för den inriktning du söker:
Sångare
7. Sjung 3 arior av olika karaktär och som visar din förmåga till musikdramatisk gestaltning. En av dessa arior ska vara komponerad efter 1980. Spela in och skicka ariorna som både ljudfil och videofil.
Musiken bör vara inspelad på ett sådant sätt att din röst framträder på ett tydligt sätt, till exempel inte i en överakustisk lokal med mikrofonen på långt avstånd eller i en scenisk föreställning där du rör dig på långt håll från mikrofonen.
Du ska ladda upp ett komprimerat filmklipp (mov, mp4) och en icke komprimerad ljudfil (Wav, Aiff), max 150 Mb/fil. Här finns instruktioner om hur du komprimerar film.
Librettist/Dramatiker
7. Skriv ett synopsis på ett kort drama och motivera varför dramat skulle vinna i uttryck om det tonsattes och sjöngs. Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
8. Skriv en kort monolog som uttrycker en tydlig affekt som personen befinner sig i. Exempelvis längtan, saknad, lycka, vrede, hämndbegär, hat, sorg, rädsla eller svartsjuka. Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
Regissör
7. Beskriv så noggrant du förmår hur du skulle vilja regissera Scen 2 och 3 i Akt III ur Verdis Otello. Rita och använd text för att beskriva scenerier, hur du tolkar scenerna och vad som driver personerna att handla som de gör i din regi. Utgå från både libretto och musik. Behöver du noter (klavérutdrag) så mejla wilhelm.carlsson@uniarts.se, så skickar vi dem. Max 5 sidor, inklusive text och bildbeskrivningar. Använd PDF.
8. Skriv en text där du reflekterar över din regi av scenerna ovan och över verket som helhet. Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
Mask- och perukdesign, Kostymdesign, Ljusdesign och Scenografi
7. Skicka in tio bilder från dina tidigare sceniska arbeten. Använd PDF.
8. Utgå från något som engagerar dig i Verdis Otello och skicka, utifrån den inriktning du söker, in sex inspirationsbilder. Här hittar du libretto och en inspelning av musiken. Använd PDF.
9. Skriv en text som reflekterar över verket och de bilder du valt. Max 1 A4 (ca 4000 tecken inklusive blanksteg). Använd PDF.
Komposition och Instrumentalist
Inriktningarna komposition och instrumentalist sökes via Kungl. Musikhögskolan. Ansökan där är öppen 2 december, 2019 - 15 januari, 2020.
Om du saknar behörighet och vill ansöka om reell kompetens
Om du inte har den utbildning som behövs för grundläggande behörighet, och/eller särskild behörighet, kan du ansöka om reell kompetens/undantag. När du ansöker om reell kompetens/undantag ska du ladda upp:
- ett brev där du motiverar varför du anser att du har kunskaper som motsvarar grundläggande/särskild behörighet.
- dokumentation av tidigare studier och/eller yrkeslivserfarenhet som styrker ditt CV. Intygen ska vara på svenska, danska, norska eller engelska - signerade och daterade av den som skrivit intyget/n. Vi godtar inte e-postmeddelanden som intyg.
Här kan du läsa mer om reell kompetens och undantag.
Bekräftelse på din ansökan
När du har skickat in din ansökan får du en bekräftelse till den e-postadress du har angett.
Om du inte får ett bekräftelsemejl så titta i första hand i ditt skräppostfilter. Kontakta annars den tekniska supporten för ansökningssystemet:
E-post: support@varbi.com
Tekniska problem med din ansökan?
E-post: support@varbi.com
Telefon: 0520-58 00 50 (helgfria vardagar 08:30–12.00 och 13.00–16:30).