Kreativt skrivande för skådespelare - fristående kurs
Information
Ansök

Kreativt skrivande för skådespelare - fristående kurs

Vill du utveckla din skrivarförmåga, fördjupa dig i analys av gestaltande text och bättre förstå samband mellan ord och agerande?

Kursen är öppen för sen anmälan

Sen anmälan innebär att det fortfarande är möjligt att söka kursen, att ansökningarna bedöms i den ordning de kommer in och att platserna fylls vartefter. Se till att skicka in din ansökan så snart som möjligt!

Kursinformation

Kreativt skrivande för skådespelare är en kurs för dig som är verksam skådespelare och som vill utveckla din textförståelse och dina skrivaregenskaper. Kursen ger möjlighet till utveckling av skrivande och analys i relation till gestaltning, kulturell och historisk kontext och medial anpassning. Detta sker genom seminarier, workshoppar och handledning.

Målet är att du efter kursen kan få smidigare instrument för att kunna analysera dramatik i relation till gestaltning och genom utveckling av eget skrivande bättre förstå villkoren för en gestaltande text.

Kursen är utvecklad i samarbete med författaren, översättaren och regissören Dmitri Plax, som också leder kursen som gästlärare.

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen består av seminarier, handledning och praktiska övningar i skrivande och gestaltande arbete samt textanalys.

  Gästlärare

  Dmitri Plax är författare, översättare och regissör. Sedan ett drygt decennium verksam som regissör, dramaturg och producent på Sveriges Radio Drama (f.d. Radioteatern) med en rad stora produktioner bakom sig, bland andra Tiden Second hand av Svetlana Aleksijevitj (dramatisering och regi, Radioteatern i samarbete med Dramaten) och Lilla smycket av Patrick Modiano (dramatisering och regi, Radioteatern). Han är aktuell med boken Peter (Ersatz, 2020), föreställningen Sista droppen: Belarus(sia), (regi, Dramaten, 2020) samt radiopjäsen Daily War (text, musik, YLE, 2019).

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet: för studier på avancerad nivå

  Särskild behörighet:

  • 120 hp i skådespeleri eller motsvarande yrkesverksamhet.
  • Svenska 1, 2 och 3
  • Engelska 6

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Utöver den behörighet som krävs för utbildningen är det värdefullt om du har andra förkunskaper såsom erfarenhet av arbete med text och skrivande i relation till skådespeleri och scenkonst.

 • Så här söker du

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Kursen är öppen för sen anmälan

  Sen anmälan innebär att det fortfarande är möjligt att söka kursen, att ansökningarna bedöms i den ordning de kommer in och att platserna fylls vartefter. Se till att skicka in din ansökan så snart som möjligt!

  Bedömning av din ansökan görs i augusti.
   

  Så här söker du

  DU ANMÄLER TILL KURSEN PÅ ANTAGNING.SE 

   

   

   

 • Efter sista ansökningsdag

  Efter sista ansökningsdag granskas din ansökan och vid behov görs ett urval utifrån inkomna ansökningar.

  Om det finns fler behöriga sökande än antalet tillgängliga platser så gör högskolan ett urval. Urvalet baseras på en bedömning av det inskickade material som högskolan efterfrågar. Intervjuer kan förekomma.

 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgiften för kursen är 267 000 SEK.

  Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.