Att utveckla ett konstnärligt forskningsprojekt - fristående kurs
Information
Ansök

Att utveckla ett konstnärligt forskningsprojekt - fristående kurs

Vill du fördjupa, experimentera med, ifrågasätta och utvidga din konstnärliga praktik genom ett forskningsperspektiv?

Att utveckla ett konstnärligt forskningsprojekt är en kurs för dig som är verksam konstnär och som vill utveckla din praktik genom konstnärlig forskning och har planer på att söka forskarutbildning eller forskningsfinansiering.

Kursen ger en introduktion till konstnärlig forskning genom föreläsningar, seminarier och diskussioner, med fokus på utveckling av ditt egna konstnärliga forskningsprojekt.

Målet är att du efter kursen ska kunna färdigställa väl underbyggda och genomförbara forskningsansökningar baserade i din egen praktik.

Kursen ges på distans. Vissa seminarier kommer erbjuda möjlighet till deltagande på plats för de som vill.

 

 • Läs mer om utbildningen

  Kursen läses på halvtid.

  Kursen består till största delen av eget arbete med att utveckla ditt forskningsprojekt och att sammanställa dess idéer till en ansökan.

  Undervisningen sker i form av seminarier varannan torsdag, och deltagande i forskningspresentationer onsdagar kl 13–16. Därtill kommer eget arbete.

  Kursen ges på distans och seminarierna genomförs online. 

  Kontaktperson:
  Camilla Damkjaer Mejl: camilla.damkjaer@uniarts.se

 • Behörighet

  Grundläggande behörighet för studier på avancerad nivå samt särskild behörighet bestående av

  • Konstnärlig kandidatexamen
  • Engelska 5

  Om du inte uppfyller de formella behörighetskraven för kursen kan du ansöka om att vi ska bedöma om du har skaffat dig motsvarande kunskaper på annat sätt och därmed är behörig genom ”reell kompetens”. Ansökan om reell kompetens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Du kan också ansöka om undantag/dispens från kravet på grundläggande behörighet. Ansökan om undantag/dispens lämnar du in tillsammans med din ansökan.

  Läs mer om hur du visar din behörighet.

 • Värdefulla förkunskaper

  Utöver den behörighet som krävs för utbildningen är det värdefullt om du har en välutvecklad konstnärlig praktik som du är beredd att ompröva, och att du är nyfiken på hur du kan utveckla din praktik genom konstnärlig forskning.

 • Så här söker du

  Påbörja din ansökan i god tid! Vänta inte till sista ansökningsdag bara för att upptäcka att uppkopplingen till nätet krånglar eller att du har fel format på dina filer. Du kan inte efteranmäla dig om du missar sista ansökningsdag. Tänk på att din ansökan måste vara inne senast 23.59 (svensk tid).

  Ansök till kursen via antagning.se 

  Du ansöker till kursen via antagning.se, HÄR.

  Sista dag för ansökan är 19 april 2022. 

  OBS! Nedanstående underlag ska laddas upp med din ansökan på antagning.se. 
  Mina sidor/Meriter/Dokumentuppladdningar.

  Sammanställ en pdf-fil som innehåller följande material:

  1. Beskriv din konstnärliga verksamhet och inkludera dokumentation av ett specifikt projekt som du menar representerar den.

  (max.400 ord, samt eventuellt bilder, länkar till rörligt material/ljud.)

  2. Dina reflektioner över följande fråga (max. 400 ord):

  • Vilken del av din konstnärliga verksamhet är du intresserad av att fördjupa/utveckla/ifrågasätta genom konstnärlig forskning?


  Totalt får pdf-filen maximalt omfatta 5 A4-sidor.

  Namnge filen ”arbetsprov ditt namn”.

  Viktiga datum för din ansökan

  •  Sista dag att betala anmälningsavgift eller styrka avgiftsbefrielse: 3 maj 2022 (se Anmälnings- och studieavgifter längre ner på denna sida).
    
  • Sista kompletteringsdag för att styrka din behörighet: 21 juni 2022*
    
  • Antagningsbesked: Publiceras på Mina sidor på antagning.se 12 juli 2022.

   *Du som går ut gymnasiet i ett EU/EES-land, Schweiz eller från IB/EB-programmet får komplettera med ditt gymnasiebetyg senast 5 juli. Andra kompletterande dokument ska du skicka in i samband med din anmälan. 

 • Efter sista ansökningsdag

  Urvalet baseras på den skriftliga ansökan.

  Vi tittar på följande kriterier när vi gör vårt urval:

  • Att du har en väl utvecklad konstnärlig praktik
  • Att du har en tydlig idé om vilken del av din konstnärliga praktik, som du vill utveckla genom forskning
 • Anmälnings- och studieavgifter

  Om du är svensk medborgare eller medborgare i ett EU eller EES-land är du inte skyldig att betala anmälnings- eller studieavgift. Det finns även andra grupper som är undantagna studieavgiftsskyldigheten.

  Sedan ett antal år har det införts anmälnings- och studieavgifter för svensk högskoleutbildning. Studieavgifternas nivå beror på vilken utbildning det gäller och är satt för att täcka de faktiska kostnaderna för aktuell utbildning. SKH har vissa möjligheter att utdela stipendier som täcker hela eller delar av studieavgiften.

  Om du är skyldig att betala anmälningsavgift måste anmälningsavgiften om 900 SEK vara hos Universitets- och högskolerådet (www.antagning.se) senast det datum som anges för att de ska kunna behandla din ansökan. Om de inte har fått inbetalningen senast sista betalningsdag kommer de inte att gå vidare med din ansökan.

  Studieavgiften för kursen är 163 500 SEK för studenter från tredjeland.

  Här kan du läsa mer om studieavgiften samt om hur du betalar den.