Intervju med Erik Rosenius

Erik Rosenius är student på kandidatprogrammet i opera med inriktning sång.
Vilken utbildning går du på SKH?

År tre på Kandidatutbildningen i opera med inriktning sång på Operahögskolan/Stockholms konstnärliga högskola.

Varför valde du denna utbildning?

Jag har tidigare studerat sång på gymnasial- och högskolenivå och tycker att operahögskolan ger den främsta utbildningen i Sverige inom operafacket.

Med en examen från Operahögskolan har vi sångare så goda förutsättningar som möjligt för att lyckas med en musikdramatisk karriär.

Hantverket och kunskaperna jag får lära mig på skolan är nödvändiga för att söka jobb på olika operahus, teatrar, frigrupper eller jobba som frilans.

Berätta något som du vill lyfta fram om din utbildning.

Utbildningen innebär mycket hårt och roligt jobb. Vi är relativt få studenter på skolan och ofta jobbar vi intensivt i projekt med varandra vilket gör att skolan präglas av en viss familjekänsla, vilket oftast är fantastiskt! Parallellt med alla projekt spenderar vi studenter mycket tid på egen hand i övningsrummen, vilket också motsvarar en utexaminerad sångares vardag.

Har du några råd till den som funderar på att söka till Stockholms konstnärliga högskola?

För att komma in på Operahögskolan, eller någon av de andra skolorna vid SKH, krävs först och främst ett brinnande intresse.

En bra sångpedagog och förslagsvis några år på någon annan sångutbildning är det som lägger grunden för ett lyckat antagningsprov vid Operahögskolan. Värt att veta är att några av dagens mest lysande operastjärnor som fått sin utbildning vid operahögskolan ibland fått söka ett par gånger innan de kommit in.