Intervju med Martin Lissel

Martin Lissel läser på kandidatprogrammet i opera med inriktning sång.

Efter ditt första år på operautbildningen - har utbildningen uppfyllt dina förväntningar hittills?
Det tycker jag. Jag hade kanske inte så många förväntningar över huvudtaget när jag kom in, men de jag hade överträffades med råge.

Vad kommer ni göra under de två år som är kvar?
Mycket är nytt på skolan och mycket förändras för närvarande. Det enda jag vet är att vi ska arbeta med KTH:s Akademiska Kapell (en akademisk symfoniorkester vid Kungliga Tekniska Högskolan) i oktober, resten kan man bara gissa utifrån de övre årskurserna. Personligen ska jag fortsätta jobba på de hantverksmässiga färdigheter som krävs för att kunna jobba inom området. Jag börjar även studera tyska på Stockholms universitet.

Vad har du för bakgrund?
Jag kommer ifrån Kumla ursprungligen och läste naturvetenskapligt program i Örebro. Jag började intressera mig för musik via punken och för klassiskt via körsång. Efter fyra år på folkhögskola sökte jag och blev antagen till Operahögskolan.

Vad tänker du om livet efter examen?
Det ser jag fram emot väldigt mycket! Mitt mål är att kunna arbeta i Tyskland eftersom min flickvän bor där och de flesta jobb ändå finns där. Jag ser verkligen fram emot att flytta ifrån storstaden också, men jag antar att ödet ändå blir att bo i en annan lika stor stad. Dessutom är jag ganska trött på att vara student, trots att vi är välsignade med CSN:s studiemedel, så ska det bli skönt att kunna ha en egen inkomst.

Får reda på mer om kandidatprogrammet i opera med inriktning sång.