Information
 

Glad sommar!

2022-06-23

Efter intensiva månader fyllda av examensproduktioner och andra evenemang vill vi önska er alla en fin sommar och bjuda på vårterminen i bilder.

Läsåret 21/22  är slut och en ny kull avgångsstudenter lämnar oss. Som alltid ska det bli spännande att följa er i yrkeslivet och vi önskar er stort lycka till med allt ni företar er!

En mängd fina examensproduktioner och andra evenemang har fångats på bild. Här får ni en samling ljuvliga minneskarameller att suga på under sommaren.

Vårterminen i bilder

18–21 januari Forskningsveckan 2022

sommarhälsning_forskningsveckan.jpgBild: Camilla Damkjaer, Johanna Garpe, Närvaro och hållbarhet inom scenkonst. Foto: Johan Palme.

Forskningsveckan var ett tillfälle för forskare, studenter och allmänheten att ta del av utvecklingen av ny kunskap på SKH, och projekt som annars bara pågår på de olika institutionerna. I år visade 35 forskare och medforskare upp 19 forskningsprojekt. Bland annat fick besökarna ta del av hur filmrekvisitörer kan använda datorspel som designverktyg, hur man kan gestalta sexualitet i opera utan att gå över integritetsgränser och hur mimskådespelare använder artificiell intelligens. 

27 januari SKH Dance Open Lectures: Decolonizing the body med Thomas Talawa Prestø 

SKH Dance Open lecture _thomas1100x620 (1).pngFoto: Sigrun Drivdal Johnsen 
 
decolonizing_27jan22 (4).jpg
Bild från direktströmmad föreläsning 27 januari med över 1000 deltagare från hela världen.

SKH Dance Open Lectures är en föreläsningsserie arrangerad av SKH Dans. Föreläsningarna är för hela SKH och öppna för allmänheten. 27 januari var ämnet Decolonizing the body – a question of technique med Thomas Talawa Prestø, konstnärlig ledare för Tabanka Dance Ensemble. Föreläsningen direktströmmades för drygt 1000 deltagare från hela världen var med. 

25 mars–13 april Festfolk, examensföreställning Mimskådespeleri 

THOMAS ZAMOLO_festfolk22 (3).jpg

THOMAS ZAMOLO_festfolk22 (1).jpg

untitled-0673.jpgFotograf: Thomas Zamolo. 

Avgångsstudenterna vid kandidatprogrammet i mimskådespeleri bjöd in till examensföreställningen Festfolk, Uppsättningen som studenterna skapat tillsammans med regissören och koreografen Anne Jonsson speladesför fulla hus på SKH under våren.

7-8 april Decolonizing tertiary dance education: Time to act

Skärmklipp_konferensen SKH-Uganda.jpg

När nya folkrörelser med nya idéer strömmar genom världen kan inte dansvärlden fortsätta i sina gamla hjuspår. Det menar arrangörerna bakom SKH:s digitala konferens i april, och som på många sätt utmanade vad en konferens är och vilket ansvar deltagarna har efteråt. Decolonizing tertiary dance education: Time to act hölls den 7–8 april 2022 som ett samarbete mellan Stockholms konstnärliga högskola och Makerere University i Kampala. Se videoreprotaget från konferensen här

13, 14 och 23 april Push play och Dance tour 

Flickr.jpg

Bilden ovan är från föreställningen Flicker, en av fyra, som koreograferades och framfördes av andraårsstudenter på SKH Danspedagogik under våren 2022. De fyra föreställningarna  turnerade på skolor runt om i Sverige under april månad och avslutade med föreställningar på SKH under namnet Push play, bland annat under Kulturnatt Stockholm. 

April och maj Scenex22 

DYING YOUNG scenex 22 Foto Per Bolkert 7.jpgFrån föreställningen Dying Young som spelade på Folkoperan. Foto: Per Bolkert.
 
For A  New Theatre scenex 22 Foto Per Bolkert 6.jpg
Från föreställningen For a New Theatre på SKH. Foto: Per Bolkert. 
 
Hormone Setting In Motion scenex 22 Foto Per Bolkert 95.jpg
Från föreställningen Hormone Setting in Motion på SKH. Foto: Per Bolkert
 
Lyktmannen Scenex 22 Foto Per Bolkert 94.jpgFrån föreställningen Lyktmannen SKH. Foto: Per Bolkert. 

Scenex22 är paraplynamnet för vårens elva examensföreställningar från kandidatprogrammet i scenkonst. Några föreställningar spelade på teatrar ute i landet som Dalateatern/Örebro Teater, Orionteatern, Bryggeriteatern på Teaterhögskolan i Malmö/Unga Klara i Stockholm, Kulturhuset Stadsteatern och Folkoperan. Andra spelades på SKH. 

10–25 maj MA Koreografi examenspresentationer 

Masterpresentationerna i Koreografi som hölls på SKH och på Weld erbjöd många olika hoppingivande och komplexa förslag som svar på frågan om vad koreografi kan vara och göra. Här kan du läsa mer om dem alla. 

18–22 maj Closing acts 

Actionbild3_72dpi_Robyn_Haefeli_Isak_Stockås.jpgArtist Robyn Haefeli Foto: Isak Stockås
 
Actionbild3_72dpi_Elisa_Bitschnau_Isak_Stockås.jpg
Artist Elisa Bitschnau Foto: Isak Stockås
 
Actionbild3_72dpi_Marula_Lu_Isak_Stockås.jpg
Artist Marula Lu Foto: Isak Stockås
 

2022 års avgångsklass i kandidatprogrammet i cirkus bjöd en storpublik på framtidens cirkus i föreställningen Closing Acts. I samarbete med akrobaten, dansaren och koreografen Methinee Wongtrakoon skapade studenterna en föreställning som utforskar styrkan och nyanserna i nutida cirkus genom disciplinerna acro-movement, kinesisk påle, cyr wheel, hand i hand, jonglering, russian cradle, tight wire och trapets. Closing Acts är det sista steget innan de tar klivet ut på den professionella arenan och turnerar världen runt. 

21 och 24 maj SKH möter unga 

2-skhmoterunga_Tunnelbarn2022_TorulfHolmström.jpgFrån föreställningen Tunnelbarn under SKH möter unga. Foto: Torulf Holmström. 


Barn i åldrarna 9-11 år kom till SKH för att ta del av film, radio och teater i allkonstverket SKH möter unga. Allkonstverket skapades av kandidatstudenter i film och media och skådespeleri, med hjälp av referensklasser i årskurs 4 och 5. Årets tema var Rädsla och mod. 

24 maj–2 juni Radical empathy 

LIZ_8676.jpgFoto: Niklas Dennermalm

Andraårsstudenter på kandidatprogrammet i dans skapade en föreställning tillsammans med den kanadensiska/belgiska koreografen Liz Kinoshita och bjöd in en publik till SKH. Läs om föreställningen här.

Grattis doktor Eleanor Bauer!

Grattis Eleanor Bauer_1100.jpg

Bilden ovan är från 25 maj då Eleanor Bauer disputerade med sitt projekt choreo | graphy. Ämnesområdet är Performativa och mediala praktiker. Det dokumenterade konstnärliga forskningsprojektet (doktorsavhandlingen) finns att ta del av i databaserna DIVA och Research Catalogue. Eleanor Bauer är den fjortonde doktoranden som disputerat på konstnärlig grund inom SKH. 

31 maj–2 juni FilmMediaExpo22 

filmmediaexpo22 (1).jpg

filmmediaexpo22 (2).jpg

filmmediaexpo22 (6).jpgFoton: Rickard Donatello.

Bilderna kommer från evenemang FilmMediaExpo22 som hölls på SKH och Filmhuset för bransch och allmänhet 31 maj-2 juni. Besökarna bjöds på filmvisningar, expositioner och presentationer av och med avgångsstudenter på  Masterprogrammet i film och media med inriktningarna Animation, The Art of Impact och Dokumentära processer. 

10–11 juni En afton på operan 

En_afton_på_operan_2022_ foto_Martin_Hellström_6061.jpg

En_afton_på_operan_2022_ foto_Martin_Hellström_6873.jpg

En_afton_på_operan_2022_ foto_Martin_Hellström_8338.jpg

enaftonpaoperan_martinhellstrom_300x240.jpg

En_afton_på_operan_2022_ foto_Martin_Hellström_8365.jpgFoton: Martin Hellström

De nyutexaminerade studenter i opera (operasång kandidat, operasång magister, operarepetitör magister och operaregi magister) bjöd in till En afton på operan i Gävle Teaters vackra salong tillsammans med dirigent Jonas Dominique och Gävle Symfoniorkester. Framtidens operastjärnor gav Gävlepubliken på scenkonst på hög nivå.