Information
 

Thomas Talawa Prestø lockade rekordmånga till SKH Dance Open Lectures

2022-02-07

Årets första föreläsning i serien SKH Dance Open Lectures lockade rekordmånga intresserade från hela världen och det råder inga tvivel om att Thomas Talawa Prestøs föreläsning Decolonizing the body engagerade de närvarande.

I januari gästade Thomas Talawa Prestø, konstnärlig ledare för Tabanka Dance Ensemble, Stockholms konstnärliga högskola (SKH) för att undervisa dans- och cirkusstudenter. I samband med det höll han också en föreläsning för allmänheten, Decolonizing the body – a question of technique, inom serien SKH Dance Open Lectures.

Intresset på sociala medier var rekordstort och vid webbinariet 27 januari anslöt maxantalet på 1000 personer för att se och höra hur man kan arbeta med att avkolonisera dansteknik inom polycentrisk och polyrytmisk praktik – praktiker som västerländsk musik- och rörelsenotation hittills inte lyckats plocka upp på något framgångsrikt sätt.

Tillsammans med sin kollega, dansaren Wolman Michelle Luciano som visade praktiska exempel från praktikerna, lyckades Thomas Talawi Prestø ge oss en tillgänglig och avmystifierad inblick i ämnet.  

Karin Hauptmann, producent på institutionen för dans på SKH berättar:

– Vi är glada och lite överraskade att föreläsningen fick så stort genomslag! Tydligen var det fler än 1000 som försökte komma in, vilket var maxantalet för zoom-webbinariet. När föreläsningen började skrev deltagarna hälsningar i chatten från olika delar av världen, vilket också var nytt för oss eftersom vi tidigare hållit föreläsningarna på plats i skolan. Det gav oss en härlig bild av hur uppskattad föreläsningen var och hur många som var med oss. Den nya digitala verkligheten öppnar onekligen upp för att kunna ha värdefulla samtal med fler människor världen över. Det är uppenbart att det finns ett stort behov diskutera de frågor Thomas talar om.

Thomas Talawa Prestø

Thomas Talawa Prestø, dansare, koreograf och konstnärlig ledare för Tabanka Dance Ensemble, har skapat ett system för kroppsrörelser som har sina rötter i den traditionella afrikanska och karibiska rörelseestetiken, men som ändå är relevant här och nu.

Hans dansstil har beskrivits som talawa (stark, motståndskraftig, rotad) och ordet har stannat med Thomas både som hans smeknamn och namnet på hans dansteknik. En teknik som nu lärs ut på fem kontinenter och som fortsätter att visa relevansen av gammal kraft som användbar i samtiden.

SKH Dance Open Lectures

SKH Dance Open Lectures är en återkommande föreläsningsserie där Institutionen för dans välkomnar allmänheten att vara med när dansare och akademiker kopplade till SKH Dans delar med sig av arbeten och tankar i olika former och format.

SKH Dance Open Lectures är gratis och kräver ingen platsreservation eller föranmälan.

Nästa del i SKH Dance Open Lectures är 15 februari då vi får möta Phyllis Akinyi. Senare under terminen möter vi Jibz Cameron, Donald Molosi och Eugenia Cadús.

Håll utkik på uniarts.se för fler SKH Dance Open Lectures!