Information
 

The Huddle ställer utmanande frågor om cirkus

2021-03-23

Tvådagarsevenemanget The Huddle sätter fingret på frågan ”vem lämnas utanför i cirkusvärlden?” Nu återkommer arrangemanget en andra gång, 13-14 april.

Den 16-17 mars, som en del av det samtida cirkusmötet Subcase Cyber, curerade SKH:s profilprofessor John-Paul Zaccarini The Huddle, ett evenemang som utgjorde en del av hans forskningsprojekt FutureBlackSpace. På grund av stor efterfrågan hålls nu en andra version av evenemanget. Evenemanget görs i samarbete med Subtopia och är öppet för alla cirkuspresentatörer, producenter, finansiärer och utövare, särskilt i Norden och Baltikum.

Det två dagar långa evenemanget är en estetisk väv av performanceföreläsning, skrivworkshops, diskussionsgrupper, poddar, musik och video. Evenemanget erbjuder en upplevelsebaserad onlinemiljö där möjlighet ges att arbeta med och tänka kring frågor om representation, mångfald och inkludering, och undersöker frågorna både i cirkusvärlden och på ett strukturellt, kulturellt politiskt och personligt plan.

Forskningsprojektet FutureBlackSpace vid Stockholms konstnärliga högskola är en kreativ plats för återhämtning, utforskande och projektbaserad konstnärlig utveckling, fri från den vita blicken. Den har skapats för personer som rasifieras som ickevita som arbetar inom i huvudsak vita fält och institutioner och erbjuder dem en chans, genom skrivandepraktiker, att reflektera över hur detta påverkar eller stör deras arbete eller studier. Tanken är att vara en stödjande plats som erbjuder verktyg för att skapa verk som på riktigt utgår från de specifika upplevelserna som de som rasifieras som ickevita bär.