Information
 

Sverigepremiär för Marcus Lindeens prisade dokumentärfilm Flotten

2018-09-20

Idag den 21 september är det premiär för dokumentärfilmen Flotten, ”The Raft”. Den prisade och uppmärksammade regissören Marcus Lindeen är doktorand i film och media på Stockholms konstnärliga högskola och Flotten är den andra filmen, i en planerad trilogi, med studiobaserade dokumentärfilmer. Arbetet med Flotten har färdigställts under Marcus första år som doktorand.

 

Flottensv_200x285.jpg               MarcusL_200x285.jpg
 

 – Filmen är ett resultat av min forskning där jag undersöker hur man kan arbeta med dokumentärfilm i studiomiljö, med metoder som scenografi och omtagningar. Tanken är att mitt doktorandprojekt ska resultera i en trilogi av dokumentärer inspelade i studio. Där Ångrarna är den första, Flotten den andra och så kommer det en tredje film som jag ska börja jobba på nu, berättar Marcus.  

Filmen Flotten handlar om ett socialt experiment från 1973 då elva personer drev över Atlanten på en flotte för att undersöka våld och sexuella relationer. Det är en internationell samproduktion som spelats in i en studio i Trollhättan där scenografen Simone Grau Roney skapat en exakt replika av flotten där delar av besättningen återförenas för första gången på över fyrtio år för att prata om experimentet. Filmen som produceras av Erik Gandini, professor på Stockholms konstnärliga högskola och bolaget Fasad, har premiär på svenska och danska biografer nu under hösten 2018. Redan förra året ställde Marcus ut scenografin till Flotten som en interaktiv konstinstallation på Centre Pompidou i Paris och i mars 2018 var det premiär för filmen The Raft (Flotten) på filmfestivalen CPH:DOX i Köpenhamn, där den också tävlade och vann huvudpriset. Under hösten kommer filmen tävla på flera filmfestivaler i bland annat London, Chicago, Sao Paolo och Zurich. Filmen kommer också att komma upp på bio i Frankrike, Schweiz, England och USA under det kommande året.

theraft_5_flotten_1100x620.jpg

”Den iscensatta dokumentären”
Marcus Lindeen undersöker i sitt forskningsprojekt ”Den iscensatta dokumentären” hur man som regissör kan arbeta med dokumentärt material i studiomiljö. Vad händer när man istället för att åka ut i verkligheten bjuder in den till filmstudion och använder sig av arbetsmetoder hämtade från teatern och spelfilmen? Doktorandarbetet kommer att resultera i slutförandet av en trilogi med studiobaserade dokumentärfilmer där Flotten utgör den andra filmen. Marcus första dokumentär i trilogin är Ångrarna, den hade premiär redan 2010 och vann både en Guldbagge för bästa dokumentär, tv-priset Kristallen och Prix Europa för bästa europeiska dokumentär. Filmen skildrar ett samtal mellan två äldre svenska män som båda ångrar sina könsbyten. 

Här kan du läsa mer om Marcus Lindeens doktorandprojekt: "Den iscensatta dokumentären"

Läs mer om Flotten på Folkets Bio 

theraft_4_flotten_1100x620.jpg

Foton: Poster Flotten, "The Raft", regissör Marcus Lindeen och från studion där Flotten är uppbyggd. Bilder hämtade från Folkets bios hemsida.