Information
 

Stort intresse när Alliances & Commonalities höll digital konferens

2020-11-04

Den 22-24 oktober hölls den internationella konferensen Alliances and Commonalities 2020, av SKH. Efter succén 2018, där SKH mötte över 200 konstnärliga forskare inom våra områden från hela världen, hölls konferensen Alliances & Commonalities igen – denna gång online och med dubbla antalet deltagare.

-Under rådande omständigheter när Covid-19 härjar i världen fick vi mitt i planeringen av konferensen snabbt tänka om från att ha planerat en konferens i SKH:s lokaler, till att hålla en digital konferens. Utmaningarna har varit stora men med ett tight arbetande team har det gått långt över förväntan. Konferensen hade nästan 400 unika besökare från hela världen, berättar Cecilia Roos, vicerektor för forskning och professor i konstnärliga praktiker på SKH.

Möttes live på webben
För att kunna hålla en digital konferens byggdes en konferenswebbsida upp. På webbsidan möttes deltagarna live, både via zoom och via livestreaming från SKH:s Tv-studio på Valhallavägen 189. Av 183 inskickade förslag valdes 34 konstnärliga forskare ut från hela världen, varav nio från SKH, som presenterade, diskuterade och delade med sig av sin forskning. Programmet på konferensen innehöll 55 parallella akter som deltagarna kunde välja mellan och alla akter hade besökare.

1100x720_welcome to A&C-Cilla etc.jpg
Välkomsttal, live från Tv-studion med John-Paul Zaccarini
Cecilia Roos, Ellen J Røed, Rebecca Hilton

-Att vi höll konferensen delvis live i Tv-studion på Valhallavägen 189 var jätteroligt, men i och med Covid-19 hade vi max 20 deltagare närvarande åt gången och vi följde alla de riktlinjer som SKH tagit fram. En fördel med det digitala formatet är att det har gett oss möjlighet att ta emot fler deltagare, vilket är positivt, berättar Cecilia Roos.

Digitala fungerade bra
Cecilia Roos beskriver att det digitala fungerade bra och livesändningen blev betydelsefull eftersom den öppnade ett annat slags ”rum” för de som medverkade via zoom. Hon menar att det gav en livekänsla, men på ett annat sätt. Cecilia betonar att inget kan mäta sig mot en fysisk närvaro och att de konstformer, SKH och deltagarna på konferensen, forskar inom är ju i de flesta fall baserade på att vi alla deltar fysiskt i samma rum.

1100_webben.jpg
Alliances and Commonalities konferenswebb, med livestream 

400 besökare från hela världen
Det här är SKH:s andra konferens i serien Alliances and Commonalities. 2018 hade konferensen 28 presentationer och runt 200 personer registrerade. I år har Alliances and Commonalities 34 presentationer, 55 akter i programmet och nästan 400 besökare och alla delar av världen finns återigen representerade.

-Vi har verkligen nått ut på ett sätt som vi aldrig kunnat drömma om. Under konferensen bygger vi viktiga nätverk inom den konstnärliga forskningen, men vi skapar också en fora för att dela med oss av det vi gör och få diskutera det. Vi ser redan fram emot Alliances and Commonalities 2022, då vi kan fortsätta att utvidga kontaktnätet samt bygga nya idéer kring forskningsmetoder, avslutar Cecilia Roos.

Alliances and Commonalities 2020​​​​​​​