Information
 

Stora priset på STOCKmotion gick till SKH-alumner

2019-10-16

Under helgens STOCKmotion tilldelades SKH-alumnerna Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner det stora festivalpriset för kortfilmen Kollektivet. Under festivalens två dagar visades totalt 72 kortfilmer och bland pristagarna i de olika kategorierna hittar vi många studenter och alumner från SKH.

Grattis till Najda Hjorton, Siri Hjorton Wagner och alla andra alumner, studenter och filmskapare som deltog och visade sina filmer under helgens festival STOCKmotion!

STOCKmotion är en kortfilmsfestival som låter Stockholmsbaserade filmskapare i alla åldrar bidra i olika ålderskategorier – från 6 års ålder till vuxna professionella filmare. Totalt 72 filmer visades och vinnarfilmerna delar på en prispott på 800 000 kronor. Bland vinnarna finns en mängd alumner och studenter från SKH och det stora priset gick till Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner för deras ”Kollektivet”. De vann med motiveringen:

För en film med flera nivåer, spännande skiften och scener som dröjer sig kvar på näthinnan. Med hög igenkänningsfaktor inleder den skarpt satiriskt för att sedan utvecklas till en försonande och varmt humoristisk berättelse om gemenskap och samarbete, som mynnar ut i det till synes enkla faktumet att det ibland kan vara läge att dra undan mattan för alla förväntade konflikter och bara dansa järnet.

Årets pristagare från SKH

STOCKMOTIONS STORA PRIS
Här tävlar vinnarna av kategorierna 27+, Tungvikt, Mellanvikt och Dokhopp.
Bästa film: Kollektivet.
Regi: Nadja Hjorton och Siri Hjorton Wagner
Juryns motivering: För en film med flera nivåer, spännande skiften och scener som dröjer sig kvar på näthinnan. Med hög igenkänningsfaktor inleder den skarpt satiriskt för att sedan utvecklas till en försonande och varmt humoristisk berättelse om gemenskap och samarbete, som mynnar ut i det till et  prsynes enkla faktumet att det ibland kan vara läge att dra undan mattan för alla förväntade konflikter och bara dansa järnet.

TUNGVIKT (20-26 år)
Bästa film: Ingen lyssnar.
Regi: Elin Övergaard
Juryns motivering: För en styv balansakt på slak lina där en kakofoni av röster och perspektiv mot alla odds och utan förenklingar lyckas bli till en tydlig utsaga om brännande frågor i vår svårnavigerade samtidsterräng.

DOKHOPP
Bästa film: Motion mot huvudduk.
Regi: Hanna Hannerz Simå
Juryns motivering: För en film som med säker hand bjuder in till samtal och reflektion, låter en mängd olika röster höras och samtidigt visar på absurditeten i politikens vardag.

FILMCENTRUM-PRISET
Vinnare: God ton av Ismaila Jallow och Anneli Ström-Villaseca
Juryns motivering: FilmCentrums distributionspris går till en träffsäker, angelägen och väldisponerad film. En tankeväckande berättelse som på ett smart sätt illustrerar hur viktigt det är att vi lyssnar på varandra, på riktigt. Och att det inte alltid är den vi förväntar oss som har det viktigaste att säga. Oavsett vad – tänk på tonen

BÄSTA LJUD
Tungvikt: Jonathan Dakers för Ingen lyssnar.
27+: Jan Alvermark för Nära Mont Saint-Michel.

BÄSTA KLIPP
27+: Jakob Åsell för Miss Inga Issues.

BÄSTA MANUS
Tungvikt: Elin Övergaard och Manne Indahl för Ingen lyssnar.
27 +: Anette Sidor för Fuck you.

BÄSTA ORIGINALMUSIK
27 +: Cicely Irvine för Rekonstruktion av uthyrd sommarstuga.

BÄSTA FOTO
27 +: Erik Vallsten och Edvard Stokstad för Nära Mont Saint-Michel.

 

Foto: Lisabi Fridell