Bild på skådespelarna i kortfilmen Vuxid-20: Linus Trofedsson, Vivi Laakko (höger), Mille Bostedt (vänster)
Information
 

SKH möter unga trots distanser

2020-06-04

Studenterna vid Stockholms konstnärliga högskola når den yngre generationen i projektet SKH möter unga trots coronapandemin och kraven på social distans.
- Studenterna fick anpassa sig och tänka om och utvecklade istället ett nytt sätt att möta den yngre generationen på, säger Lena Kempe, producent på SKH.

Coronapandemin hindrar inte studenterna på Stockholms konstnärliga högskola från att genomföra det populära projektet SKH möter unga, i form av ett film- och teaterevent där studenter på film- och skådespelarkandidatutbildningarna i årskurs två möter unga i åldrarna 9 till 11 år. Temat för projektet i år är Verkligt/Overkligt.

Tvingades tänka om
Projektet startade i april, samtidigt som coronapandemin tog fart i Sverige och högskolor övergick till distansundervisning.
- I år fick vi och studenterna snabbt tänka om och arbeta med det vi kallat strikta coronasäkrade inspelningar. Det betydde att våra studenter i år spelade in fyra filmer utan att träffas och publikmötet som brukar äga rum på SKH skedde digitalt säger Lena Kempe.

Lena Kempe_.jpg
Lena Kempe, producent på SKH.

Målet med projektet är att studenterna ska fördjupa sin kunskap om kultur för barn och ungdom, samt att gestalta utifrån barnen ur ett konstnärligt och ett publikt perspektiv. Temaprojektet innebär att arbeta processinriktat mot publika redovisningar riktade till barn. Denna gång blev det fyra produktioner som tillsammans skapade ett film- och teaterevent för barnen.

Utvalda referensklasser deltar
Studenternas samarbete mellan utbildningarna och arbetsprocessen under hela produktionen är lika viktig som själva mötet med barnpubliken. Under processen deltar utvalda referensklasser i årskurs 4 och 5 i produktionen, dels under researchperioden för skapandet av filmproduktionen, dels som referensklasser som finns med som slutlig publik.

Streamade föreställningar
Jimm Garbis, student i Filmproduktion och producent för ett av de fyra produktionsteamen för SKH möter unga, berättar att hans team redan före coronakrisen hade hunnit träffa två referensklasser som de intervjuat och jobbat nära med i idéstadiet. De filmplaner Jimms team hade efter researchdelen - samarbete och intervjuer med referensklasserna - åkte dock rakt ner i papperskorgen.
- Från början skulle vi göra en ambitiös 360-film med en interaktiv föreställning uppbyggd i filmstudion men det gick ju inte. Vår högskola stängde ner, beslutet togs att vi istället skulle livestreama föreställningar rakt in i klassrummen, berättar Jimm Garbis.

Jimm_Garbis_550.jpg
Jimm Garbis, student i Filmproduktion, 
producent för Vuxid-20

Regissören på zoom
Coronakrisen medförde ständigt nya riktlinjer, vilket gjorde att Jimms produktionsteam tidigt fattade beslutet att göra en film där de inte träffades fysiskt. Inspelningsplats blev istället hemma hos respektive skådespelare. Fotografen bestämde utsnittet, scenografen åkte sedan hem till skådespelarna och dressade deras rum någon dag före inspelning. Regissören fanns med via zoom och de använde minimalt med teknisk utrustning för att inte komplicera det för skådespelarna.

Jimm Garbis menar att inget slår en hederlig filminspelning och inte heller en föreställning för publik men han tyckte att det gick över förväntan.
- Vi hade en hel föreställning för eleverna, bestående av dels en film och en spelad monolog framförd av karaktärerna från filmen. Den spelades över zoom och eleverna fick möjligheten att interagera med karaktärerna. Vi pratade länge i projektgruppen om konsekvenserna av att bryta formen så tydligt, och kom fram till att det var något vi ville testa. Vem har inte velat interagera med en karaktär från en film liksom, säger Jimm Garbis.

Vidgade vyer
Lena Kempe, producent på SKH och stöd vid projektet, berättar att känslan av att studenterna så plötsligt skulle hålla ett film- och teaterevent för unga utan att ses och endast kommunicera digitalt var överväldigande. Men Lena såg snabbt engagemanget och hur studenterna direkt anpassade sig till situationen. De spelade in varsin film på distans och skapade en föreställning var, som kunde visas live. - Jag är imponerad av hur studenterna lyckades färdigställa sina filmer under coronakrisen och även enligt tidsplanen. Jag insåg även flera fördelar med att vi jobbar mer på detta sätt. Vi kan vidga våra vyer och samarbeta med skolor utanför Stockholm, med skolor i Sverige och faktiskt med skolor från hela världen nu, avslutar Lena Kempe. 
 


Produktionsteam och filmer

Vuxid-20

Ibland känns barndomen som att den var igår, för Wilma var den det.

Vuxid-20 1100x620.jpg

Över hela världen sprids det fasansfulla viruset Vuxid-20. Riskgruppen är prepubertala barn som efter att ha blivit smittade, vaknar upp dagen efter i vuxna kroppar. När de tre vännerna Nellie, Wilma och Elias smittas, väljer Wilma att ge sig iväg på en farofylld resa ut i vuxenvärlden.

Produktionsteam

Skådespelare: Vivi Laakko, Linus Troedsson och Mille Bostedt
Manus: EliSophie Andrée och Theodor Österberg
Regissör: Elin Övergaard
Producent: Jimm Garbis
Fotograf: Amanda Muisyo
Klippare: Tove Lindblom
Ljudtekniker: Moa Hamner
Musik: Jakob Lindhagen

Externa:
Inspelningsledare: Manne Indahl
Scenograf: Maja-Stina Åsberg
Animatör: Alba Lange

 

Game over 2027

Välkomna till Game Over 2027 - ett spel där vänskap är nyckeln till mänsklighetens återfödelse.

Game over 2027 1100.jpg

Game Over är en föreställning som tar plats på nätet och rakt in klassrummet. Föreställningen är ca 30 min och består av en film och ett interaktivt spel. Efter filmvisningen kopplar publiken upp sig på plattformen zoom för att kliva in i filmens värld, där de tillsammans med Moder Jord ska lösa uppgifter i hopp om att återförena filmens huvudpersoner.

Produktionsteam

Röster:
Fireball: Joel Valois
Big Yoda: Emil Hedayat
Kingen: Tina Pour Davoy
Moder Jord: Joel Valois

Regissör: Angelika Abramovitch
Manusförfattare: Helmi Tolonen
Producent: Hawa Sanneh
Fotograf: Robin Trolin
Klippare: Isabella Karlström
Ljudtekniker: Björn Van Weiden och Marcus Ohlsson
Filmmusik: Javad Safari

Externa:
Animation: August Florén och Elle Frankenberg
Introillustration: Hanna Wiebe

 

Fem minuter

Vad är någon beredd att göra för att få känna gemenskap? 

5 minuter 1100x.jpg

På vår hemsida får ni ta del av en upplevelse i flera steg. Allt kretsar kring det som hände kvällen 23 april. Då livesände de tre vännerna Nicole, Felix och Sara en livsfarlig challenge på en klippa vid en sjö. Det som händer i videon hade ingen av dem räknat med att det skulle få så allvarliga konsekvenser. Och vem bär egentligen skulden för det… 

Produktionsteam

Manus: Agnes Jeppson
Regissör: Alireza Teimori
Producent: Tove Myrne Widfors
Fotograf: Filip Stankovic
Klippare: Moa Nyberg Waller
Skådespelare: Inés Cherif, Klara Hodell Risberg och Oliver Andersson
Ljudtekniker: Tove Lidman
Musik: Adam Bejstam

Externa:
Drönaroperatör: Simon Heins
Grafisk designer: Lisa Dahlgren
Programmerare: Alfred Myrne Blåder och Axel Ahlin
Trailerklippare: Bella Gavelin


Jakten efter sig själv 

Nu måste du hjälpa Nina att göra rätt val – vad blir konsekvenserna? 

Jakten efter sig själv 1100x.jpg

Hackern Nina, 11 år, blir kontaktad av sitt framtida jag medan hon sitter och laddar upp ett nytt avancerat övervakningssystem som hon och hennes två vänner Kim och Alex har skapat. Systemet som hacker-geniet Nina har byggt ska övervaka föräldrarnas miljöpåverkan. Men hennes framtida jag har upptäckt att allt kanske inte står rätt till och Ninas system kanske fick andra konsekvenser än vad hon och hennes vänner först hade tänkt. 

Produktionsteam

Manus: Filippa Holm
Regissör: Simon Elvås
Producent: Hanna Hannerz
Fotograf: Malin Lundquist
Animation och klipp: Robin Bukhamseen
Skådespelare: Felix Boija, Manuela Gotskozik Bjelke och Yasmine Seifi
Ljudtekniker: Therese Gylfe och Oskar Karmskog
Kompositör: Oscar Collin