Information
 

Scenkonstkursen "Samtid och konst" ger föreläsningsserie online

2020-05-20

Vi är glada att presentera den första helt digitala kursen för kandidatstudenter inom scenkonst, som - trots Corona-pandemin – erbjudit skandinaviska och internationella föreläsare med såväl akademisk som praktisk bakgrund; Mattias Andersson, Oliver Frljić, Ana Vujanović, Helene Larsson-Poussete, Rachel Hann, Synne Berndht, Goran Injac, Jon Refsdal Moe, Johannes Maria Schmit och Iggy Lond Malmborg.

Att skapa en bra och passande plattform för att diskutera samtida konst och dess komplexa och mångfaldiga universum, i förhållande till samhället under nuvarande omständigheter, har varit en riktig utmaning. Med föreläsningsserien har vi velat ge våra studenter aktuell information om trender inom samtida konsts olika områden idag.

Syftet med kursen har varit att undersöka idén om vår samtid och hur vi kan tillämpa den i utbildningsprocessen för framtida scenkonstnärer. Kursen syftar till att inspirera dem till att agera som, för att citera Boris Groys, "tidens kamrater" eller, mer exakt, att utforska hur de ska vara MED sin tid snarare än bara I tid.

Det har varit enormt värdefullt att kunna erbjuda studenterna flera föreläsare som bidragit med expertis från sina respektive områden: Ana Vujanović (Tyskland, Serbien), Helene Larsson-Poussete (Sverige), Rachel Hann (Storbritannien), Synne Berndht (Danmark), Goran Injac (Slovenien), Jon Refsdal Moe (Norge) samt föreläsare från vår egen institution. 

De senaste två veckorna har kursen inspirerat studenterna till att hitta sin inspiration och till att börja utforma en kreativ verktygslåda för att förstå sitt tidsmässiga och rumsliga sammanhang - som sträcker sig långt utanför Zoom-plattformens begränsningar.

Föreläsningar 19 maj: 

Den 19 maj hade vi förmånen att vara värd för två evenemang som är centrala för kursen. Båda modererades av Anja Suša, professor i Regi vid SKH och ansvarig för kursen ”Samtid och konst”.

En nationell teaters roll i förhållande till det samtida samhället

En paneldiskussion med deltagarna:

Mattias Andersson, nyligen utsedd till konstnärlig ledare för Dramaten, också känd för sin dokumentärbaserade inställning till scenkonst och långvariga intresse för relationen mellan scenkonst och samhälle. Detta var också hans varumärke under hans många år som konstnärlig chef för Backa Teater i Göteborg.

Oliver Frljić, teaterdirektör och känd för sitt politiska engagemang inom scenkonsten. Strax före Coronautbrottet var han en av kuratorerna för den österrikiska Burgh-teatern i Wien. Han har också varit konstnärlig chef för den kroatiska nationalteatern i Rijeka, där hans aktiva politiska hållning orsakade flera offentliga diskussioner.  

Se paneldiskussionen på YouTube

Överskott efter den hållbara vändningen

Den här föreläsningen hade formen av ett konstnärligt samtal mellan två vänner och kollegor inom projektet "White on White" - Johannes Maria Schmit (Tyskland, Danmark) och Iggy Lond Malmborg (Sverige, Estland). Samtalet var inspirerat av Angela Nagles bok: "Kill All Normies".

Se samtalet på YouTube

anja suza 1.jpg

anja suza 2.jpg

anja suza 3.jpg

anja suza 4.jpg

anja suza 5.jpg

anja suza 6.jpg

anja suza 7.jpg

anja suza 8.jpg

anja suza 9.jpg

anja suza 10.jpg

anja suza 12.jpg