VIS #5
Information
 

VIS nummer 5 är ute nu!

2021-03-15

Idag, 15 mars, släpptes det femte numret av VIS – Nordic Journal for Artistic Research. Tidskriften VIS, som sedan 2018 har getts ut av Stockholms konstnärliga högskola tillsammans med norska Diku, använder mångfacetterade och ofta storskaliga expositioner för att skildra insikter och kunskaper från konstnärlig forskning.

Temat för det nya numret, med titeln tagen från en låt av Röyksopp och Björk, är “One more time, let’s do it again!”, och ämnet handlar den här gången mycket om repetition:

– Numret undersöker konstnärligt arbete med repetitioner och vad iterationer kan leda till i konstnärlig forskning, berättar konstnären och forskaren Trond Lossius, som är redaktör för numret.

– De sju expositionerna ger många komplexa exempel på hur att ”göra något en gång till” öppnar upp för rika konstnärliga praktiker, uttryck och insikter.

De sju expositionerna tolkar alla temat på olika sätt, från ljuddagböcker och att uppträda med träd till mattpiskandets reproduktiva arbete. Hur kan våra berättelser om arkitekturen förändras genom att repeteras om och om igen? Vad lär vi oss om relationen mellan människa och natur genom att rita av klassiska vildmarksdokumentärer? Och hur har komposition i grupp förändrats av att den pågår i form av ett Zoommöte?

Hela numret av VIS och alla expositionerna kan ni ta del av här.