Information
 

Matilda Ernkrans mötte studenterna på Stockholms konstnärliga högskola

2019-04-10

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, besökte under onsdagen Stockholms konstnärliga högskola. Under tre späckade timmar fick hon möta ledning, studenter och lärare från de olika institutionerna.

Bland mycket annat fick hon ta del av flera av studenternas produktioner, som operastudenternas ”Don Giovanni”, skådespeleristudenternas ”Jaktscener från Bayern” och mimstudenternas ”Ögonblick.” På programmet stod också ett samtal om Kulturskoleklivet och en danslektion liksom ett besök vid cirkusutbildningen och ett samtal om dess koppling till forskning. Ministern fick också ta del av förberedelserna för ett forskningsseminarium i tv-studion och möta studenter i scenografi som visade scenografin till ”Pappas pojke”.

Matilda Ernkrans tog sig tid att prata med studenterna och ville till exempel veta varför de valt de olika utbildningarna och om studiemedlen räckte till.

Känslan är att detta är helt fantastiska utbildningar!

Ministern var imponerad av det hon fick ta del av.
- Känslan är att detta är helt fantastiska utbildningar! Det som är slående och som jag tar med mig härifrån är den kvalitet som krävs i varje detalj. Det är nödvändigt med mycket individuell träning och det krävs helt enkelt fler lärare per student.

Man blir väldigt stolt över de här studenterna.

Matilda Ernkrans tog stort intryck av de studenter hon mötte.
- Man blir väldigt stolt över de här studenterna. Många av dem har säkert kämpat i flera år för att komma in på en utbildning här, det är kanske en dröm de haft länge. Jag tycker att vi har en kreativ miljö på alla våra universitet och högskolor, men kanske märks den kreativiteten extra mycket på en konstnärlig högskola som denna.

Matilda Ernkrans var också mycket intresserad av det arbete som gjorts vid högskolan både före och efter #Metoo för att förebygga sexuella trakasserier, Hon lyfte också fram de fina lokalerna och den unika kopplingen mellan utbildningen och den konstnärlig forskningen som hon menar finns vid Stockholms konstnärliga högskola. Allt gav sammantaget mersmak.
- Idag hinner jag ju med ett litet smakprov av allt som finns här, men jag vill gärna komma tillbaka och se och uppleva mer.

Bilden ovan: Rubén Widén, masterstudent i produktionsdesign, berättar om sitt forskningsseminarium.
 

MINISTER PÅ CIRKUS_FOTO_ECA ÖQVIST.jpg
Matilda Ernkrans besökte Cikushallen. 

Opera Minister_500.jpg
Studenterna på Institutionen för opera repeterar Don Giovanni. 

Minister på besök_studenter_Blomster.jpg
I samtal med studenter från Institutionen för scenkonst. 

Minister på besök_DOCH-1100x620.jpg
Ministern testade bongotrummor på Institutionen för danspedagogik.

Minister på besök och Paula_foto_HelleZimmerman.jpg
Rektor Paula Crabtree och minister Matilda Ernkrans. 

Minister i TV-studion med ELI BØ_foto_Helle Zimmerman_1100x.jpg
Eli Bø, professor i design för film och media, visar forskningsverksamheten i TV-studion.