Information
 

Aino Savolainen och Team Red Pants får pris

2018-06-19

Sophie Hulthéns cirkusstipendium 2018 tilldelas Aino Savolainen och Team Red Pants, som utgörs av Philomène Perrenoud, Jarno Polhuijs och Felix the Griffin.

Sophie Hulthéns cirkusstipendium är det största stipendiet som ges till cirkusstudenter i Europa. Det ges till studenter med särskilt utmärkande begåvning i kombination med framgångsrika studier och artistisk mognad.

I år gick priset på vardera 50.000 kr till Aino Savolainen och till Philomène Perrenoud, Jarno Polhuijs och Felix the Griffin. De tre sistnämnda bildar tillsammans Team Red Pants.

Juryns motivering Aino Savolainen

Med sitt Cyr wheel skapar Aino en definierad, helt egen värld.

Med fullständig kontroll och stark inlevelse för hon en hemlig dialog med sin cirkel av stål - inte längre bara en rekvisita utan förvandlad till en partner i en upptäcktsresa som hon delar med publiken och vi hänförs av hennes dans, hennes tänjande av gränser, hennes innerliga gestaltning.

Juryns motivering Team Red Pants

Philoméne, Jarno och Felix visar redan vid första ögonkastet den genuina gruppkänsla och kärlek som är nödvändig för att kunna utöva det svåra arbetet på ett teeterboard med sådan utsökt precision och glädje. Det kollektiva arbetet suddar inte ut individerna utan förstärker dem.

Här utför inte kvinnan de lättare rörelserna, nej hon flyger högst av alla. En uppvisning i kontrollerad våghalsighet som bryter ny mark.

Sophie Hulthéns cirkusstipendieum

Till minne av världsmedborgaren och cirkusentusiasten Sophie Hulthén (1967-2008), instiftades 2010 ett stipendium att utdela till avgångsstudenter från cirkusutbildningen vid DOCH/Stockholms konstnärliga högskola. Juryn består av nationellt och internationellt välrenommerade konstnärer som verkar för cirkuskonstens utveckling. Prissumman är 100 000 kr.

Sophie Hultén var till yrket chefsjurist vid Euroclears verksamhet i London. Vid sidan av denna officiella karriär, var Sophie Hulthén också en skapande människa och en av hennes starkaste drömmar och ambitioner var cirkuskonsten. 2007 tog hon ett sabbatsår för att gå en cirkusutbildning i Bristol där hennes discipliner var trapets och jonglering. Denna utbildning avbröts av den cancersjukdom som tog hennes liv vid 41 års ålder.

Foto: Einar Kling-Odencrants