Foto: Cornelia Nordström
Information
 

Vi minns Gösta Ekman

2017-04-03

Prefekt Simon Norrthon minns Gösta Ekman och hans tid på Teaterhögskolan i Stockholm.

Det är med sorg och saknad vi nås av att Gösta Ekman gått bort natten till den 1a april. Hans skådespelargärning var fylld av vemod, humor och en alldeles särskild plötslighet. Göstas personliga och uppriktiga tilltal både som skådespelare och lärare fick alla som kom honom nära att känna att de faktiskt hade en betydelse.

När Teaterhögskolan i Stockholm skapade sin första magisterutbildning 2008 blev det med fokus på humor. Gösta kallades som adjungerad professor för att leda programmet Den skrattretande teatern och de sju studenterna fick under ett år fördjupa sig i konsten att vara rolig, att reta publiken till skratt.

Gösta var väldigt rolig även privat och hans humor kretsade alltid kring ”det personliga tillkortakommandet”. Ett av hans ideal var Nasse som gjorde bort sig och sen ägnade all sin kraft åt att försöka släta över det.

Tack, Gösta för att du så generöst och nyfiket ville dela med dig av din humanism och ditt enorma kunnande.

Läs gärna intervjuboken Den skrattretande teatern: ett år med Gösta Ekman och hans vänner av professor Karin Helander som dokumenterade Göstas äventyr med Teaterhögskolan.

Simon Norrthon, prefekt på Institutionen för skådespeleri