Del av den internationella affischen för filmen
Information
 

Före detta studenter Oscarsnominerade

2017-01-26

I dagarna presenterades den storslagna nyheten att "En man som heter Ove" Oscarsnominerats för Bästa utländska film och filmens maskörer för Bästa smink och hår.

Först föll prisregn över våra före detta studenter på Guldbaggegalan, sedan kom Oscarsnomineringarna – det är bråda dagar för somliga i den svenska filmbranschen just nu.

En man som heter Ove i regi av Hannes Holm och med Rolf Lassgård i titelrollen är uttagen att tävla på Oscarsgalan den 26 februari i kategorin Bästa icke-engelskspråkiga film. Dessutom har filmens maskörer, Love Larson och Eva von Bahr, blivit nominerade för andra året i rad för Bästa smink och hår. Att en svensk film kommit så långt att den blivit Oscarsnominerad är stort (senast det hände var 2005 med Kay Pollaks film Så som i himmelen), men att våra svenska maskörer blivit nominerade för andra året i rad är historiskt. Sverige fick sin första Oscarsnominering någonsin inom det området förra året, då Love och Eva var aktuella med filmen Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann.

Love Larson gick Mask- och perukdesignutbildningen 2001-2003. Love och Eva arbetar sedan flera år tillsammans och är återkommande gästlärare för mask- och perukstudenterna på StDH i film- och specialeffektmaskering.

Av skådespelarna som medverkar i succéfilmen har dessa gått på vår skola mellan 1997 och 2013:
Bahar Pars, Ida Engvoll, Fredrik Evers och Simon Reithner.

Vi önskar alla inblandade ett stort grattis och hoppas på att åtminstone någon av våra nominerade får återvända till Sverige med en Oscarsstatyett i resväskan.

Oscarsgalan hålls den 26 februari på Dolby Theatre i Hollywood, Los Angeles.