Information
 

SUHF håller årskonferens på SKH

2018-10-22

Den 23 oktober håller SUHF (Sveriges universitets- och högskoleförbund) sin årskonferens på SKH. Temat för konferensen är konstnärlig forskning och cirka 70 deltagare från landets universitet och högskolor deltar.

Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, kommer att inledningstala, liksom rektor Paula Crabtree och SUHF:s ordförande Helen Dannetun som också är rektor vid Linköpings universitet.

Helen-Dannetun-2017_1100x620.jpg

Helen Dannetun, ordförande i SUHF, inledningstalar på konferensen. Fotograf: Thor Balkhed


Därefter kommer forskare från SKH och andra lärosäten i Sverige och Finland att presentera spännande forskningsprojekt inom området. En av dem är Wilhelm Carlsson, professor i musikdramatisk gestaltning vid SKH. Han kommer att prata om röstens uttryck och uttrycksmöjligheter och om gränslandet mellan tal och sång, mellan teater och opera.
- Jag lyssnar till den knappt hörbara rösten och dess uttryck, undersöker kraften i operans röst och forskar i skådespelarens musikalitet. Och varför hör vi ibland inte vad de säger på TV? Och behöver operasångaren verkligen sjunga så starkt? säger Wilhelm Carlsson.

En annan av talarna är Bengt Bok, professor i radio vid SKH, som ska berätta om sitt projekt ”De anonyma, en by vid avgrunden” som handlar om minne och transformation.
- Platsen för forskningen är en by utanför ett koncentrationsläger i östra Tyskland, säger Bengt Bok. Vad minns människorna där och vad förtränger de och hur minns jag vad de berättar? Minnen som redan från början är upplösta och omskapade? Kan jag lita på mig själv? Vems historia blir det? Vem äger historien?

Konferensen äger rum i Operahögskolans lokaler på Teknikringen.