Bilden: svartvita bilder från vårat arkiv och färgbilder fotade av Martin Hellström.
Information
 

Operahögskolan 50 år – så firade vi!

2018-12-14

Operahögskolan har i år varit en konstnärlig högskola i 50 år och det firades med en festival i fyra dagar, den 10–13 december. Operahögskolan öppnade dörrarna för allmänheten och bjöd på Öppet hus, flera operakonserter, forskningsseminarier, samtal och diskussioner med våra operastudenter, lärare och forskare.

Det var en händelserik vecka med ett digert program, många besökare och fullsatta konserter. Operahögskolan vill tacka alla som kom och hälsade på och som tog del av Operahögskolans verksamheten!  

Här nedan följer några glimtar av veckan:

Öppet hus 

Operahögskolans 50-årsfestival inleddes med Öppet hus måndagen den 10 december med ett heldagsprogram. Under Öppet hus kunde besökaren titta in på undervisningen inom nästan alla Operahögskolans ämnen och närvara under genrep för studenterna i Kandidat år 1 och år 2, gå en rundtur i huset samt delta i ett panelsamtal om operautbildningen.

Bild av Lena Nettelbladt_webb.jpg 
Foto: Lena Nettelbladt

Öppet hus Opera_undervisning.jpg
Undervisning under Öppet hus med operastudenterna:
Tessan-Maria Lehmussaari, Emelie Thoor, Mathilda Bryngelsson
och Georg Källström
 

Panelsamtal om Operautbildningen (streamat tv)

Program: Öppet hus 10 december


Konserter

Under festivaldagarna 10–13 december hölls fyra olika konserter där Operahögskolans programstudenter stod på scenen under tre kvällar (10, 11 och 12 december). 

Jubileumskonsert4_Emelie Thoor.jpg
Jubileumskonsert med kandidat år 2, master år 3.
Foto: Emelie Thoor

Jubileumskonsert1_Emelie Thoor.jpg
Jubileumskonsert med kandidat år 2, master år 3.
Foto: Emelie Thoor

Alex Nowitz konsert 13 december

Den 13 december höll Alex Nowitz, doktorand i opera, en spektakulär konsert i Reaktorhallen. Konserten är en del av hans disputation. Alex Nowitz disputerar den 27 februari. 

AlexN1_webb_webb.jpg
Alex Nowitz, Moving Tongues: Playing Space.
Foto: Martin Hellström.

AlexN3_webb_webb.jpg
Alex Nowitz, Moving Tongues: Playing Space.
Foto: Martin Hellström.

Alex Nowitz konsert: Moving Tongues: Playing Space


Seminarium om konstnärlig forskning

Under torsdagen den 13 december mellan kl 13.00–17.00 presenterades Operahögskolans konstnärliga forskning i ett offentligt seminarium. Operahögskolans lärare och doktorander berättade om sina olika projekt och idéer kring konstnärlig utveckling.

”Vi vet att det finns många frågor i operavärlden och hos operaintresserade kring vad denna forskning och utveckling egentligen består av och vad den ska vara bra för. Vi vill därför visa upp vad vi gör och även bjuda in till frågor och diskussioner”, säger Anna Lindal, prefekt på Operahögskolan.  

Anna Lindal beskriver Operahögskolan som en juvel till högskola med hängivna lärare och studenter som alla arbetar med sitt livs största passion – opera! Hon beskriver även Operahögskolans studenter som ”framtidens operastjärnor", som vi kommer få se mer av i framtiden.  

Program: Operahögskolan 50 årsfestival 10–13 december  


Nyårskonsert på Kungliga operan

Förutom 50-årsfestivalveckan kommer Operahögskolan avsluta året 2018 med en nyårskonsert på Kungliga operan.

– Vi kommer att avsluta 2018 på ett mycket roligt sätt. På självaste nyårsafton firas Operahögskolans 50 år på Kungliga operan med en nyårskonsert. Det är solister, före detta studenter och alla nuvarande studenter som uppträder. Det finns enstaka biljetter kvar för den som vill fira nyår med guldkant på Operan, säger Anna Lindal.

________________

Operahögskolan 50 år 1968 tog staten över ansvaret för operautbildningen i Sverige och Operahögskolan blev en konstnärlig högskola. Operautbildningen i Stockholm har en lång historia som sträcker sig bakåt till Gustav III:s tid, då han 1773 tog initiativ till den första operautbildningen i Sverige. Sedan dess har utbildningen bedrivits vid Kungliga teatern (nu Kungliga operan) och vid Kungliga musikaliska akademien. 1968 flyttade Operahögskolan till Bünsowska villan vid Djurgårdsbrunnsviken och 2003 gick flytten till dagens fina lokaler på Teknikringen 35, KTH campus.