Foto: Folkets Bio
Information
 

"Konstnärlig forsknings galjonsprojekt"

2018-09-26

"Det konstnärliga forskningsfältet har äntligen fått ett galjonsprojekt!". Så skriver konstnären Mats Bigert i Expressen om biofilmen "Flotten" – en del i regissören Marcus Lindeens konstnärliga forskningsprojekt ”Den iscensatta dokumentären”.

Det Marcus Lindeen vill undersöka i sin forskning på Stockholms konstnärliga högskola är den iscensatta dokumentärfilmens möjligheter och problem. Vad händer när filmmakaren istället för att åka ut i verkligheten, bjuder in den till filmstudion och använder sig av teaterns och spelfilmens arbetsmetoder?

Marcus Lindeens forskning kommer att resultera i en trilogi med dokumentärfilmer inspelade i studiomiljö. "Flotten" som precis haft premiär och höjts till skyarna av en enig kritikerkår, är den andra i ordningen. Den första var "Ångrarna" från 2010 som blev flerfaldigt belönad: Guldbagge för bästa dokumentär, tv-priset Kristallen och Prix Europa för bästa europeiska dokumentär.

Marcus Lindeen är doktorand i Performativa och mediala praktiker med inriktning film och media och här kan du läsa om hans forskningsprojekt. 

Läs Mats Bigerts recension i Expressen.

 

Foto: Folkets Bio