Annette Arlander statspris utdelning
Information
 

Finskt statspris till Annette Arlander!

2018-11-30

Statens konstkommissioner i Finland har beviljat statspriser i arkitektur, bildkonst, filmkonst, formgivning, fotokonst, litteratur, mediekonst, multikonst, musik, scenkonst samt seriekonst. Annette Arlander, Professor på SKH, fick statspriset i multikonst.

Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho överräckte priserna den 27 november på konstkommissionernas 50-årsfest, Taike-Galan i Helsingfors.

Totalt 16 konstnärer prisbelönades på galan arrangerad av Centret för konstfrämjande (Taike) och varje statspris är på 14 000 euro.

Statens konstkommissioner är Centrets för konstfrämjande (Taike) sakkunniga och beslutar årligen om statspriserna i sina respektive konstarter.

Prismotivering:

Annette Arlander (s. 1956) hör till pionjärerna inom performanskonst och konstnärlig forskning i Finland. Till sin utbildning är hon teaterregissör, filosofie magister och doktor i teaterkonst. Hon har varit professor vid Teaterhögskolan, Bildkonstakademin och Stockholms konstnärliga högskola. I sitt konstnärliga arbete kombinerar Arlander konst och forskning. Hon är en mångsidig konstnär som i sina verk gör landskapet till en föreställning med hjälp av tal eller video. Hennes styrka är att röra sig i ett rum mellan miljö, video och performance.
Beslut om statspriset i multikonst fattas av kommissionen för mångfald och mobilitet inom konst.

Läs hela nyheten på taike.fi

 

Foto: Rasmus Hartikainen