Sten Holmberg, legendarisk filmfotograf
Information
 

Sten Holmberg har gått ur tiden

2016-11-25

Sten Holmberg, prisbelönt filmfotograf, har gått ur tiden. Han var även stillbildsfotograf, manusförfattare och jazzmusiker.

Sten Holmberg utbildade sig till filmfotograf på Dramatiska institutet åren 1974-1976 och var återkommande gästföreläsare på skolan och bland annat mentor till StDH:s nuvarande lektor i filmfoto, Anders Bohman. Även vår lektor i filmisk gestaltning, Andra Lasmanis, har haft Sten som läromästare då hon arbetade som assistent åt honom under en period.

– Han var en av de absolut bästa filmfotogaferna vi haft i Sverige, säger Anders Bohman, lektor i filmfoto.

– Efter min examen på Dramatiska institutet, sökte jag mig till fotografer för att lära mig mer och utvecklas och Sten var en av dem. Han var fri, ödmjuk och nyskapande, blixtklar i analys och en smittande berättarglädje – alltid med ett härligt stort, lite snett leende, säger Andra Lasmanis, lektor i filmisk gestaltning.

Sten har vunnit flera prestigefyllda priser genom åren, såsom Silverbjörnen i Berlin 1979 för Bästa Foto för sin första långfilm Kejsaren (skrev även manuset ihop med regissören Jösta Hagelbäck) där han tävlade mot bl.a Deer Hunter. Sten är än idag den enda svensk som vunnit en Silverbjörn. Han vann också Bästa Foto i Venedig 1987 för filmen Hip Hip Hurra! med Stellan Skarsgård i huvudrollen och Kjell Grede som regissör.

Listan över filmer i Stens karriär kan göras lång, men nämnas kan Lämna mig inte ensam i regi av Jan Halldoff, Smärtgränsen av Agneta Ehlers-Jarleman, Berget på månens baksida som Lennart Hjulström regisserade, Jan Troells Trollskogen och kultfilmen Sökarna i regi av Daniel Fridell m.fl.

1998 var han även en av fotograferna på vår doktorand Kirsti Nevantis film En släkting till älvorna, om Freddie Wadling.

2010 drabbades Sten av svår cancer och började filma en dokumentärfilm om sin sjukdom. Han fick stöd från Svenska filminstitutet men orkade på grund av sin sjukdom dessvärre inte färdigställa filmen. Sten Holmberg blev 73 år.