Francis Ford Coppola, legendarisk filmregissör.
Information
 

Coppola besökte våra studenter för ett samtal

2016-11-11

Ett minnesvärt möte mellan Francis Ford Coppola och våra filmstudenter skedde idag i StDH:s biograf.

En stor händelse för alla filmälskare är att en legendar har kommit till Stockholm, Francis Ford Coppola, och det är dessutom hans första Sverigebesök. Han hedras för sin livsgärning inom filmen genom att ta emot Stockholms internationella filmfestivals hederspris Stockholm Lifetime Achievement Award. Han fick sitt genombrott på 1970-talet, har blivit flerfaldigt Oscarsbelönad och är känd för bland annat Gudfadern-trilogin, Apocalypse Now, Outsiders, Rumble Fish, Peggy Sue gifte sig - listan kan göras lång.

På Coppolas agenda ingick även en önskan att besöka StDH – något vi känner oss enormt tacksamma och ödmjuka inför. Han ville träffa våra filmstudenter på kandidat- och masternivå för att samtala om filmskapande, utbyta filmkunskaper och ge inspiration. Det exklusiva mötet skedde i vår biograf inför ett åttiotal förväntansfulla och entusiastiska studenter.

Den planerade timmen blev till ett nästan två timmar långt samtal – ett mycket personligt sådant där han berättade om sina erfarenheter, gav en mängd tips och svarade på studenternas frågor. En uppskattad del var när han drog igång ett antal improvisationsövningar med några av studenterna för att visa hur han brukar arbeta med skådespelare inför en inspelning.

Coppola hann diskutera det mesta som rör en films ingredienser; om skrivandet, ljuset och ljudet, musiken, rollsättandet, dokumentärfilm och live cinema i allmänhet och om arbetet med skådespelarna i synnerhet. Han tryckte gång på gång på det fantastiska faktum att vi har både film- och skådespelarstudenter på samma skola, enligt honom något ovärdeligt och som han uppmanade alla att ta vara på.

Vi är så stolta och glada att han ville besöka just vår skola – tack Francis Ford Coppola!

Den fina bilden på Coppola är tagen av vår produktionstekniker Per Bolkert.